logo

Liselere geçişte yeni model

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liselere geçişteki yeni sistemi açıkladı. Yılmaz, "Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek." dedi.

"Öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak"

Yılmaz, "Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak.Bundan sonra, adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimdeki öğrenciler gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu, okulun başarı seviyesini yükseltecek." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, "Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki öğrencilerin üzerinden sınav baskısı kalkmış olacaktır." dedi.

"Sınavsız liselere geçişi sağlayabilme amacı"

TEOG yerine liselere geçişte uygulanacak yeni sistem konusunda, "Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir." şeklinde konuşan Bakan Yılmaz şunları kaydetti:

"Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım."

"İsteyen öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık"

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, "Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız." diye konuştu.

"Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı"

Yeni sistemin temel felsefesinin sınava girmenin isteğe bağlı olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı." ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz sınav müfredatı hakkında şunları söyledi:

"Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınav temel dersleri içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8'nci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6., 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız."

Liselere girişte 1998’e dönüldü

Ana hatlarıyla 1998’de 8 yıllık zorunlu eğitimle birlikte getirilen liselere geçiş sınavına benzetilen yeni sistemin adı “Tercihe Bağlı Serbest Kayıt Sistemi” oldu. Buna göre fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve proje okullarının da aralarında bulunacağı 600 civarında lise, mayıs ayında MEB tarafından “sınavla öğrenci alan okul” olarak ilan edilecek. İsteyen tüm 8. sınıf öğrencileri bu 600 okul için MEB tarafından merkezi olarak yapılacak sınava girebilecek.

Haziranda temel dersleri içeren 60 soruluk sayısal ve sözel testlerden oluşan tek oturumlu sınava girecek öğrenciler, 90 dakika boyunca Türkiye’nin en iyi liseleri için yarışacak. Sınav sonrası 5 tercih hakkı verilecek öğrenciler, tercihlerine göre kazandıkları okullara yerleştirilecek. Bu kapsamda öğrenciler kendi illeri dışındaki okulları da tercih edebilecek. Ancak sınava girmeyen ya da girdiği halde kazanamayan öğrenciler ise adreslerine en yakın liseler için tercihte bulunacak. Lise tercihi için mahalleler yerine “eğitim bölgeleri” belirlenecek. Böylece öğrencilerin istemediği bir okul türüne kaydolması önlenecek. Yabancı liseler ile bazı özel statülü liseler de kendi sınavlarını kendileri yapabilecek.

FARKLI DÜZEYDEKİ ÖĞRENCİLER AYNI SINIFA: Bu sistemle adres bölgelerindeki liselere, farklı akademik düzeylerde, farklı bilgi ve birikimdeki öğrenciler gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu, okulun başarı seviyesini yükseltecektir. En düşük dilimdeki çocukları aynı sınıfa koyduğunuzda bu çocuklar öğretmene soru bile sormuyor. Öğretmenin de motivasyonu kalmıyor. Bu sistemle bu sakıncayı ortadan kaldırmış oluyoruz.

600 OKUL BELİRLENECEK: Öğrencilerin yüzde 92’si böyle yerleştirilmiş oldu. Nitelikli okullar var. Mesela fen liseleri. Ülkemiz genelinde 17 bin 749 ortaokulumuz var, farklı türlerde olmak üzere de 11 bin 57 lisemiz var. 8. sınıfta da 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerinin girebileceği bir sınav hazırladık. Okulları biz belirleyeceğiz, 600 gibi bir rakam. Fen liseleri, sosyal bilimler ve proje liseleri bu okullar arasında bulunuyor. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayında açıklayacağız.

GEÇİŞLERE İZİN YOK: (TEOG’la yerleşen çocuklar, bu yıl evlerine yakın olan okullara geçiş yapabilecek mi?) ‘Taban puanı kaldırdıysanız, geçmişte uygulanan sistemi bundan sonrasına uyarlayın’ diyebilirsiniz ama biz geçişlere müsaade etmeyeceğiz. Her sistem kendi artı ve eksisiyle dengededir. Eğer onu bozarsak sıkıntı olur.

‘Şimdilik üniversite sınavı şart’

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bu yıl değiştirilen üniversite sınavı ile ilgili de şunları kaydetti:

"Liseden mezun olan öğrenci sayımız 900 bin kadar. Üniversite kontenjanları da 900 binin biraz üzerinde. Ama üniversite sınavına çok daha fazla insan giriyor. Bunun gerekçeleri var. Eğer bekleyenlerin problemini bir şekilde çözmüş olsak, o 900 bin öğrenciye 900 bin kontenjan var. Herkes tıbbı, mühendisliği seçmek isterse o zaman ne olur? Yönlendirmeyle en ideal olanı yapmak gerekiyor. Ama Türkiye henüz buna hazır değil. Şimdilik bu sınavı yapmak zorundayız.”

Milliyet, AA