logo

‘İnternet bağımlısı çocuklar kendilerine zarar veriyor’

Uzman Pedagog İshak Orhan, çocuklar açısından günümüzde en büyük sorunlardan birinin ‘internet’ olduğunu ve bunun, ‘veba’ gibi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İyi kullanılmadığı zaman teknolojinin çocuklarda bağımlılığa yol açtığını kaydeden Orhan “6 yaşına kadar çocukların bu araçlardan uzak tutulmasında fayda var. Bu yaştan itibaren ise kontrol altında verilmesi gerekiyor. En fazla yarım saat, 1 saat kadar müsaade edebilirler ancak nereye girip çıktıklarını bilecekler” dedi. İnternetin büyük bir tuzak olarak nitelendiren Orhan “Anne-baba davranışı bozuksa, öğretmenler yanlış yapıyorsa bu çocuklarımızı sosyal medyada arkadaş bulmaya, o gruplarda kendilerini göstermeye çalışıyorlar. Tuzaklara düşürülüyorlar. Anne, baba, öğretmen ve medyaya bu konuda büyük görev düşüyor” dedi.

Çocukların internette oynadıkları oyunlar nedeniyle kendilerine zarar verdiklerini de belirten Orhan, şunları söyledi: “Özellikle 10-14 yaş arasındaki vakalar geldi. Çocuk kendini odaya kilitliyor. Yüksek sesle müzik dinliyor. Kimseyi duymuyor. Bu esnada oyundaki talimatlarda ellerine, kollarına zarar verilmesi isteniyor. Kendileriyle konuştuğumuzda çocuk konuşmak istemiyor. Beyinleri ipotek altında sanki. Neden böyle yaptığını sorduğumuzda ‘Bu acıdan zevk alıyorum’ diyorlar.”

Milliyet