logo

Üretici-market makası kapanmadı

Yüksek enflasyonun en önemli nedenleri arasında gösterilen gıda fiyatlarındaki artış 2017 yılında da hız kesmedi. Meyve ve sebzedeki fiyat artışı yüzde 50’ye dayandı.

Tarla fiyatı ile market fiyatı arasındaki fark da çabalara rağmen kapatılamadı ve fiyat farkı yüzde 371’e ulaştı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda fiyatları konusunda yaptıkları araştırmanın yıllık sonuçlarını açıkladı. Bayraktar, “2017’de, markette 38 ürünün 25’inde fiyat artışı, 13’ünde fiyat azalışı, üreticilerde ise 34 ürünün 18’inde fiyat artışı, 16’sında ise fiyat azalışı meydana geldi. 2017’de, fiyatı en fazla artan ürün, marketlerde mandalina, üreticide elma olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise marketlerde ve üreticilerde karnabahar oldu” diye konuştu.

Tarlada 58 kr, markette 3 TL

Tarladan market rafına kadar olan fiyat farkı portakalda yüzde 371, lahanada yüzde 321, karnabaharda yüzde 303, havuçta yüzde 292, patateste yüzde 262, kuru kayısıda yüzde 258 oldu.

"Mazot desteği bütün çiftçilere verilsin"

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Açıklandığı gibi gübre bedelinin yüzde 40’ı destek olarak verilmeli. Mazot fiyatı, 2017’de % 15.9 artarak 4.4 liradan 5.1 liraya çıktı. 2017’de kullanılan mazot bedelinin yarısının destek olarak 2018’de çiftçimize ödenecek olması, fevkalade önemli bir gelişme. Yalnız, desteklerden sadece Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerimizin yararlanması, 9 milyon hektar alanın bu kapsamda olmaması önemli bir sorundur. Üretim yapan bütün çiftçilerimizin desteklerden yararlanmasının bir yolu bulunmalıdır” diye konuştu.

Zeytinyağı ithalatı

Bayraktar, “Zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde ithalata, ne ad altında olursa olsun izin verilmemesi gerekir” dedi. Bayraktar, “TMO’nun buğdayda müdahale alım fiyatı açıklamada gecikmesi, buğday ve mısırda beklentilerin altında fiyat açıklaması, fiyatları düşürdü, üreticinin gelir kaybına uğramaması için TMO piyasaya anında müdahale etmeli” dedi

Milliyet