logo

Üniversite sınavında ders ağırlıkları belli oldu

YÖK, üniversite sınavında tüm adayların gireceği ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi’ndeki (AYT) soruların, adayın YKS puanına yapacağı etkiyi açıkladı.

Buna göre YKS puanının yüzde 40’ını oluşturacak 120 soruluk TYT sınavında adaylar tam puan alabilmek için Türkçe ve matematiğin yanı sıra sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerindeki tüm soruları çözmek zorunda olacak.

Türkçe ile temel matematik testlerinin ağırlığı yüzde 33’er; sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerinin ağırlıkları ise yüzde 17’şer olacak. Bu durumda adayın Türkçe ve matematik başarısı ön planda olacak ama sosyal ve fen bilimleri testlerinin toplam ağırlığı da bu iki temel dersten birinin ağırlığına eşit olacak.

YKS sonucunda sözel, eşit ağırlık ya da sayısal puan türüne göre tercih yapacak adaylar, TYT’de girdikleri dört temel dersten de puan alabilecek. Bu kapsamda tüm puan türleri için matematik ve Türkçe’nin ağırlığı, TYT’nin tüm puana yapacağı yüzde 40’lık etkinin yüzde 26’sını oluşturacak.

İkinci sınav olan AYT’de ise adayların tercih yapacağı puan türüne göre soru çözmesi yeterli olacak. Buna göre sözel tercihi yapacak bir aday, ikinci oturumda sadece Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler 1 testi ile, sosyal bilimler 2 testlerini çözecek. Bu iki testinde ağırlığı eşit olacak.

Sayısal puan türü ile tercih yapacak adaylar ise ikinci oturumda yalnızca matematik ve fen bilimleri testlerini yapacak. Toplam puana yüzde 60 etkisi olacak AYT’de sayısalcılar için matematiğin ağırlığı yüzde 30; fizik testinin ağırlığı yüzde 10, kimya testinin ağırlığı yüzde 10 ve biyoloji testinin ağırlığı yüzde 10 olacak.

Adaylar yalnızca TYT testinde alan dışından soru çözerse ek puan alacak ancak sınavın yüzde 60’ını oluşturan ikinci oturumunda alan dışı soru çözmesi hiç bir anlam ifade etmeyecek. “Benim 3 puan türünde de puanım hesaplansın” diyecek adaylar, ikinci oturum olan AYT’de 160 sorunun tamanını çözmek zorunda olacak.

Yabancı dil oturumuna bu sene bir ilk olarak İngilizce, Almanca ve Fransızca testlerine ek olarak Arapça ve Rusça testleri de eklendi. İlk kez 2015 ÖSYS’de uygulanmaya başlanan bazı programlar için başarı sırası şartı yeni sistemde de devam edecek.

Milliyet