logo

'Evde sıcaklık 1 derece azaltılırsa 1 milyar TL cepte kalır'

Enerji kaynaklarının bilinçsizce kullanılmasının hem ekonomiye hem geleceğe hem de doğaya birçok olumsuz etkisi var. Küresel anlamda bütün ülkeler, enerji yoğunluğunun azaltılması ve enerji verimliliğinin sağlanması için birçok hedef koydu.

Türkiye’nin enerji yoğunluğu ise son 10 yılda %7 civarında arttı. Bu sebeple, Türkiye’nin enerji yoğunluğunun %20 azaltılması için çalışmalar devam ediyor.

Kullanılan kombinin evin büyüklüğüne ve radyatör uzunluklarına uygun seçilmesi, doğalgazın verimli kullanılabilmesi için önem taşıyor. Ayrıca termostatik vanalar, oda sıcaklığı ayarlanan dereceye eriştiğinde sıcak suyun radyatöre geçişini kıstığı veya tamamen kapattığı için kombi ya da kazanların daha az çalışmasını sağlar ve yüzde 15 civarında tasarruf yapılabilir.

Avrupa ülkelerinde konfor sıcaklığı 19-21 derecelerde, Türkiye’de ise 23-24 derecede. Evlerde konfor sıcaklığının bir derece azaltılması, yüzde 6-7 tasarruf sağlayarak, doğalgaz faturasını yılda 75 lira azaltır. Türkiye genelinde ise bu rakam yıllık bir milyar liranın cebimizde kalması anlamına gelir. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla konutlardan karbon salımının %40 azalacağını bekliyoruz.

Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküp civarında bulunuyor.

Elektrik ve doğalgaz faturaları değişiyor

Öte yandan, Tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve daha önceki tüketimleriyle kıyaslama yaparak enerji tasarrufu sağlamaları amacıyla, elektrik ve doğalgaz faturalarına yeni detaylar eklenecek.

Tüketicilerin verimli olmayan alışkanlıklarından kaçınması, enerji verimliliği iyileştirme önlemleri, enerji tüketen ekipmanların tasarruf olanakları hakkında bilgiler içeren bir uygulama, mevzuat geliştirilip enerji tedarik şirketleriyle iş birliği içinde hayata geçirilecek.

Böylece oluşturulan ortak bir formatla faturalarda tüketimle ilgili temel istatistiklere yer verilecek, kullanım alışkanlıkları analiz edilerek uyarılar yapılabilecek.

Dünya, Milli Gazete