logo

Dünya'da benzin fiyatları

Dünyada son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan artışlar, Brent petrolün fiyatını altı ay içerisinde 50 dolardan 68 dolara kadar taşıdı.

Ham petrolde yaşanan bu artış, kendisini pompada da gösteriyor. Araçların depo doldurma maliyetleri yükselirken, yaşanan bu artıştan Türkiye de payına düşeni alıyor.

Dünyada şu anda 1 litre benzinin ortalama fiyatı 1.12 dolar. Türk lirası olarak bakıldığında da mevcut kurlarla 4.2 liraya denk geliyor.

Kasım ayı başında ise dünyada ortalama benzin fiyatı 1.06 dolardı. Böylece dünya genelinde iki ayda benzin fiyatlarına yüzde 5.6 zam geldiği görülüyor.

Dünyada en ucuz benzinin satıldığı ülke ünvanı her zaman olduğu gibi yine Venezuella'da. Ülkede benzin 1 centen satılıyor. Venezuella'nın ardından gelen ülke ise Türkmenistan. Benzinin fiyatı sadece 0.29 dolar, yani TL karşılığı ile 1.08 TL. Üçüncü en ucuz ülke olan Kuveyt'te 1 litre benzin 0.35 dolardan satılıyor.

Dünya genelinde benzinin en pahalı olduğu yer ise Hong Kong. Bu ülkede 1 litre benzinin pompa fiyatı, Türk lirası ile 7.5 liraya denk gelen 3.75 dolar.

Benzin İzlanda'da 2.01 dolardan satılırken, Norveç'te 1.95 dolar.

En pahalı ülkeler sıralamasında dördüncülüğü 1.91 dolar ile Monako ve 1.89 dolar ile Hollanda alıyor.

Türkiye'de ise Bir taraftan petrolde yaşanan yükseliş, diğer yandan da dolardaki hareketlilik benzin fiyatlarını altı ay içerisinde 4.97 liradan 5.57 liraya taşıdı. Bu dönemde benzine gelen zam yüzde 12.1 olarak gerçekleşti.

Benzin fiyatlarının Türkiye'den daha pahalı olduğu ülkeler arasında Yunanistan, Hırvatistan, Belçika, İngiltere, Fransa, İsveç, Portakiz, Danimarka, İtalya gibi ülkeler bulunuyor.

HT