logo

e-ticarete düzenleme geliyor

İnternet üzerinden yapılan ve “e-ticaret” diye adlandırılan ticaretin hacmi giderek büyüyor. Önceleri ülke sınırları içinde yapılan e- ticaret, giderek uluslararası boyut kazandı.

Bir ülkede yaşayanlar bir başka ülkeden internet üzerinden alış veriş yapıyor. Bir ülkedeki üretici, malını internet üzerinden bir başka ülkedeki tüketiciye satıyor.

Bu gelişmeler Türk tüketicisine başka ülkelerden internet üzerinden mal satın alma imkanı sağladı. Türk üreticisine de internet üzerinden başka ülkelere mal satma imkanı veriyor.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye içindeki e ticareti ve Türkiye dışına e ticaret ile yapılacak satışları düzenlemek için bir eylem planı hazırladı.

Beklenti, Türk üreticilerin e ticaret kanalı ile yurt dışına daha çok Türk ürünü satabilmeleri.

Dünyada sınır ötesi e-ticaretin büyüklüğü giderek 1 trilyon dolara yaklaşıyor.

Halkımız e ticareti sevdi. Yurtiçindeki e ticaretin büyüklüğünün 35-50 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor.

Türkiye’de e ticaret harcamalarının %60’ı perakende ticaret harcamalarından, %25’i seyahat harcamalarından, kalanı diğer harcamalardan oluşuyor.

Perakende e ticaret işlemlerinin büyüklüğü, toplam perakende ticaret işlemlerinin %4’ü dolayında. Almanya ve ABD’de perakende ticaretin %10’undan fazlası e ticaret işlemlerinden oluşuyor.

İç piyasada e ticaret ile perakende satış yapan işletmelerin %70’i sadece bu işi yapan işletmeler, %30’u geleneksel perakende ticaret işletmeleri. Geleneksel perakende işletmeler, e-ticaret ile de satışa ağırlık vermeye başladı.

Türkiye’de internet abonelerinin sayılarının artması, akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması e ticaretin gelişmesine imkan veriyor.


İnternet abonelerinin sayısı 50 milyonu aştı. 30 milyon akıllı telefon kullanıcısı var. İnternet kullanıcılarının, akıllı telefon kullanıcılarının yaklaşık 1/3’ünün internet üzerinden bankacılık işlemleri veya alış veriş yaptıkları tahmin ediliyor.

Perakende e-ticaret satışlarında teknoloji ürünleri ile giyim eşyası satışları önde geliyor.

E-ticaret geleneksel perakende işletmelerinin, cadde mağazalarının, AVM mağazalarının işlerinin giderek daha büyük kısmına sahip olacak.


E-ticaretin rekabette üstünlüğü, alış verişin kolaylığı ve de ucuzluğu. E-ticaret yapanların işletme maliyetleri geleneksel mağazaların işletme maliyetlerinin altında.

Dünya / Tevfik Güngör