logo

Her 10 yılda yüzde 10 şişmanlıyoruz!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, ülkemizde her beş yetişkinden birinin obez vasfı taşıdığına dikkat çekilirken, obez hastalığının en fazla 15 yaş altı çocukları etkilediği kaydedildi.

Zararlı gıda ürünlerinde herhangi bir engellemenin konulmaması ve nişasta bazlı şeker türü ürünlerin yaygınlaşmasıyla birlikte obezite oranı ülkemizde her geçen gün artıyor.

TÜRKİYE’DE OBEZLİK ARTIYOR

Türkiye’de hazır gıda tüketiminin artmasıyla birlikte obez oranı artıyor. 1996 yılında yüzde 6 civarında olan obezite oranı son 20 yılda yüzde 30’lara dayandı. OECD verilerine göre, 2001 yılında obezite oranı yüzde 11 iken, 2008 yılında yüzde 16’ya ulaştı. 2014 yılında yüzde 31,1 oranında artış gösteren obezlik yüzde 19,9’a ulaşırken, bu oranın 2018 yılında yüzde 26’lara dayanması tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi.

OBEZLiK KADINLARI ETKiLiYOR

OECD sağlık verileri dikkate alındığında, ülkemizde obezitenin en çok kadınlarda rastlandığına dikkat çekilirken, OECD ülkeleri sıralamasında Türkiye, ortalamanın çok üstünde yer alıyor. Ülkemizde kadınların yüzde 29’unun obez, yüzde 36’sının çok kilolu olduğu kaydedildi. Erkeklerde obez oranı yüzde 18, çok kilolu oranı ise yüzde 38 civarında yer aldı.

OBEZİTEDE BAŞI ÇEKEN ÜLKELER

Obezite oranının en yüksek olduğu ülkelerin başında ABD yer aldı. ABD’de obezite oranı yüzde 45’lere dayanırken, Meksika ve Yeni Zelanda’da bu oran yüzde 35’lerde yer alıyor. Türkiye, obez sıralamasında Avrupa’da 7’nci sırada yer alırken, Avrupa’da obezde ilk üçte Macaristan, İngiltere ve Finlandiya bulunuyor.

Milli Gazete