logo

Kanserin baş sorumluları, sigara ve şişmanlık

Dünyada yılda 14 milyondan fazla insana kanser tanısı konuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sigara ve şişmanlık kanserin nedenlerinin yarıdan fazlasını oluşturuyor. Hareket azlığı, güneşten korunmama, kötü beslenme, hava kirliliği kansere yol açan diğer faktörler.

Yeni kanser tanı oranlarının dünya ortalaması yüzbinde 200. Türkiye’de bu oran yüz binde 230. ABD ve Batı Avrupa’da ise yüz binde 400’ün üzerine çıkıyor. Dr. Mahmut Gümüş, “Ülkemizde kanser görülme oranları dünya ortalamasının bir miktar üzerinde, batı ülkelerine göre daha düşük seyrediyor. Genelde kanser görülme sıklığı erkelerde yüzde 15-20 oranında daha fazla” diyor.

Erkeklerde akciğer kadınlarda meme kanseri yaygın

Kanser türlerine baktığımızda Türkiye’de erkeklerde sık görülen kanserler akciğer, prostat, kalın bağırsak ve mide kanseri diye sıralanıyor. Batı toplumlarında bu sıralama prostat kanseri, akciğer kanseri ve kalın bağırsak kanseri şeklinde. Kadınlarda ise bu sıralama batı toplumlarınkine benzer şekilde meme kanseri, akciğer kanseri ve kalın bağırsak kanseri olarak devam ediyor.

Kanserin görülme sıklığında batı toplumlarında ve Türkiye’de bir artış eğilimi bulunduğunu belirten Gümüş, şunları söyledi: “Bu durumun yegane nedeni nüfusumuzun yaşlanıyor olması. Ülkemiz hâlâ batı toplumlarına göre daha genç bir nüfus ortalamasına sahip.

Bu noktada kanserin yarısının 60-65 yaş üzerinde görüldüğünü hesaba katarsak ülkemizdeki kanser sıklığının azlığını bu nedene bağlamak ve nüfusumuzdaki yaşlanmaya bağlı olarak da bu oranda bir artış beklemek doğal. Doğal olarak çevresel faktörler ve özellikle kanserin teşhisindeki farkındalığın yükselmesi de kanserin artışına yol açıyor. Yine de temel artış nedeni nüfusun yaşlanması. Özetle bir artıştan söz edilebilir fakat bir patlamadan bahsetmek yanlış olur.”

Erken tanı testleri

Meme kanseri açısından 50 yaşından itibaren yapılacak mamografik değerlendirmeler, kolon kanseri açısından yine 50 yaşından itibaren yapılacak gaitada gizli kan bakılması ve kolonoskopi tetkiki erken tanısı açısından yararlı.

Yoğun sigara içenlerde ve içmiş olanlarda düşük dozda çekilen göğüs tomografilerinin akciğer kanserini erken tanımadaki rolü ile ilgili olarak önümüzdeki yıllarda daha fazla deneyim sahibi olunacak.

Marmara'da sigara kaynaklı kanserler ilk sırada geliyor

Dr. Metin Ertem ise Türkiye'de sigara kullanımının yüzde 60 oranında olduğunu belirterek, "Marmara'daki bu yoğunluk da gözlendiğinde, özellikle sigaradan kaynaklanan kanserler ön plana çıkıyor" dedi. Ertem, Karadeniz Bölgesi'nde tiroid ve tiroide bağlı kanserlerin, Doğu Anadolu ve Erzurum'da sıcak çay içmeye bağlı yemek borusu ve mide kanserlerinin, Güneydoğu Anadolu'da mide kanserlerinin, İç Anadolu'da akciğer, mide ve kalın bağırsak kanserlerinin, sahil kesimlerinde ise mesane kanserinin sık görüldüğünü kaydetti. Erken tanının önemine dikkat çeken Ertem, "Kanser erken yakalandığında yüzde 100'e yakın tedavisi olan bir hastalıktır" dedi.

Hürriyet, Dünya