logo

'Yenilenebilir kaynaklara mecburuz'

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklarını sonuna kadar kullanması gerektiğini belirterek “Biz sırtımızı rüzgara vereceğiz, yüzümüzü güneşe döneceğiz” dedi.

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı başladı Fuar’da yerli ve yabancı 225'e yakın katılımcı yer alıyor. Etkinlikler kapsamında doğalgaz, rüzgar, güneş, jeotermal, kömür, biyokütle, petrol gibi çeşitli enerji kaynakları ile elektrik sektörüne enerji teknolojilerine ilişkin başlıkların tartışıldığı çok sayıda oturum da gerçekleştiriliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’nin jeotermal, güneş, rüzgar ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını sonuna kadar kullanmak mecburiyetinde olduğunu vurguladı. Türkiye’nin konvansiyonel yakıtlar açısından fazla kaynağa sahip olmadığına işaret eden Yılmaz “Ama coğrafi statümüz ve yenilenebilir potansiyelimizle Türkiye gelecekte enerjide çok önemli bir rol üstlenecektir” dedi.

Sırtımızı rüzgara yüzümüzü güneşe…

Türkiye’nin güneş potansiyelinin yüksek olduğuna işaret eden Mustafa Yılmaz, “Biz sırtımızı rüzgara vereceğiz, yüzümüzü güneşe döneceğiz. Biz bu yenilenebilir enerji politikasını gerçekleştirdiğimizde enerji açığımızı kapatmada çok önemli adımlar atacağız. Bunları çok da uzun olmayan bir gelecekte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

GES’lerde 7 bin MW’ye doğru…

Güneş enerjisi kurulumlarının 5 bin MW seviyelerini zorladığını dile getiren Yılmaz, “Bu seviyeyi gelecek yıl aşıp, uzun vadede 6-7 bin MW’lere ulaşacak lisanssız GES projelerimiz var. Bunun dışında YEKA ihalelerini de katarsak ve sanayi katkısını düşündüğümüz takdirde ciddi avantajlar elde edeceğiz” diye konuştu.

İnsanoğlunun bencilliği

Dünyanın hassas bir denge üzerine kurulduğunu kaydeden EPDK Başkanı “İnsan ise bu dengeye saygı göstermek, ihtiyaçlarını karşılarken bunu bozmamakla mükelleftir. Ancak insanoğlu bencilliği yüzünden bunu bozmuş, küresel ısınma ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya gelmiştir. Hem çevre bilinci hem milli enerji politikası gereği, yenilenebilir kaynakların payını artırma çalışmalarına devam edeceğiz. Karbon salımını azaltma önemli hale geldi. Daha verimli enerji tüketimi esastır” diye konuştu.

Dünya