Hipertansiyon dünyada olduğu gibi ülkemizde de daima gündemde kalan önemli bir sağlık sorunu. İstatistiklere göre ülkemizde yaklaşık 3 kişiden biri hipertansiyonla yaşıyor.
Bununla birlikte inmeden kalp hastalıklarına, görme sorunlarından böbrek hastalıklarına kadar hayati öneme sahip birçok soruna neden olabiliyor. Dolayısıyla gerekli önlemleri zamanında alabilmek hayati önem taşıyor.
Büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun ise 90 mmHg’nin üzerinde olması yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Ancak son yıllarda oluşan ortak görüşe göre bu sınır daha da azalacak gibi görünüyor. Ülkemizde hipertansiyon oranı yaşla birlikte hızla artıyor ve 40’lı yaşlarda çok daha belirgin hale geliyor.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Duyuler, bununla birlikte özellikle son yıllardaki yaşam tarzında yaşanan değişimlerin hipertansiyonu genç erişkinler için de risk haline getirdiğine dikkat çekiyor.
Özellikle 35 yaş altı gruptakilerde ortaya çıkan hipertansiyondan kilo kontrolü gibi alınacak diğer önlemlerle korunmak mümkün olabilirken gençler, böyle bir sorunla yüz yüze olduklarını düşünemedikleri için tedavi arayışına girmiyor...
Gençlerde hipertansiyon artışına neden olan etkenler:
- Genetik yatkınlık
- Fazla kilo/obezit
- Beslenme alışkanlıkları
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Sigara kullanmak
- Kardiyovasküler sorunlar
- Böbrek hastalıkları
Milli Gazete