logo

Yemen’de 8 milyon kişi kıtlığın eşiğinde

Dünya Gıda Programı Sözcüsü Herve Verhoosel, Yemen'de son haftalarda ülkedeki ekonomik durumun keskin şekilde bozulduğunu belirtti.

Haziran ayından bu yana Hudeyde'de 570 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını aktaran Verhoosel, Yemen riyalinin endişe verici şekilde değer kaybettiğini ve temel gıda maddelerinin maliyetinin de geçen yılın aynı dönemine göre üç kat arttığını vurguladı.

"Yemen şu anda dünyanın en büyük açlık kriziyle karşı karşıya." diyen Verhoosel, ülkede yaklaşık 18 milyon insanın bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmeden yaşadığını, 8 milyon kişinin de kıtlığın eşiğine geldiğini ifade etti. Verhoosel, mevcut durumun devam etmesi ve ülkeye insani yardım yapılamaması durumunda 3,5 milyon Yemenlinin de gıda güvensizliği yaşayacağı uyarısını yaptı.

Sağlık başta olmak üzere pek çok alanda insani kriz yaşanan ülkede, temiz suya ulaşımın olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklikler gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar her geçen gün artıyor.

AA