logo

'50 yaş üzeri tiryakilere erken tarama yapılsın'

Akciğer kanserinin Türkiye'deki ekonomik yükünü ortaya koyan "Türkiye'de Akciğer Kanseri Raporu"nu değerlendiren uzmanlar, mevcut tablonunu tersine döndürülmesi için tek çarenin erken tarama yönteminin ülke genelinde uygulanması olduğunu söylediler.

Rapora göre akciğer kanserinin Türkiye'deki toplam ekonomik yükü yaklaşık 8.8 milyar lira.

Dr. Turhan Ece, akciğer kanseri nedeniyle her yıl dünya genelinde 1.5 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini, Türkiye'de ise yılda yaklaşık 30 bin yeni vakaya akciğer kanseri tanısı konulduğunu belirtirken, rapor hakkında şunları söyledi:

"Akciğer kanserinden yılda yaklaşık 20 bin kişi yaşamını kaybediyor. Can kaybı ve maddi olarak çok yüksek bir maliyet söz konusu. Akciğer kanserinin önlenmesi konusunda erken teşhise yönelik çabalar yıllardır devam ediyor.

Geçmişte dönemde tarama çalışmaları çok etkin bulunmuyor ve çok az sayıda kişinin hastalığı erken dönemde tespit ediliyordu. Ancak 3-4 yıldır ABD ve AB üyesi bazı ülkelerde yapılan çalışmalarda daha iyi sonuçlar elde edildi.

Gelişmiş batılı ülkelerde 55-75 yaş arasında 30 yıl boyunca günde bir paket sigara içmiş kişiler taramaya alındı. Bu çalışmaların sonunda yüzde 20 oranında sağ kalım avantajı yakalandı."

Milliyet