logo

Yenilenebilir enerji tercihi ön planda

Çevre Bilinci ve Çevre Koruma temalı araştırma kamuoyuna açıklandı. Araştırma, çevre sorunları, çevre konusunda öncelikler, iklim değişikliği ve enerji konularında sorular ile Türkiye’nin meseleye bakış açısını yansıtıyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de en çok dert edilen çevre sorunu hava kirliliği.

Çalışma “özellikle hava kirliliğinin toplumun en çok arttığını düşündüğü sorun olarak ön plana çıktığını” gösteriyor. Hava kirliliği yüzde 16 ile insanların çevre sorunu deyince aklına ilk gelen başlık. Hava kirliliği aynı zamanda yaşadığımız yerde hayatımızı en çok etkileyen sorun olarak ifade ediliyor. Altyapı Sorunları ve Çevre Kirliliği de yine aynı şekilde insanların hem ilk aklına gelen hem de yaşamlarını etkilediklerini düşündüğü öncelikli sorunlar arasında.

Aynı zamanda, toplum kalkınma için hava kirliliğine katlanmak istemiyor. “Ekonomik kalkınma için fabrika bacalarından çıkan dumana, hava kirliliğine katlanmak gerekir” şeklindeki soruya, yüzde 68’i bu yargının yanlış olduğunu ifade ediyor.

Güneş ve rüzgar önceliklendirilmeli

Araştırma kapsamında çevre konusunda öncelikler ve görüşler de soruluyor. Bu kapsamda toplumun yüzde 69’u çevre kirliliğinin nedeni olarak büyük şirketlerin kaynakları sınırsız kullanmaları olduğunu ve yüzde 89’u çevreyi kirleten şirketlere daha caydırıcı ceza verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi” toplumun yüzde 85 ile en öncelikli gördüğü konu. Diğer hiçbir konuda Türkiye ortalamasından daha yüksek bir cevap vermemiş olan ev kadınlarının en öncelikli gördüğü konu da yüzde 82 oranıyla yine yenilenebilir enerji.

Toplumun yaşadığı yerin yakınına yapılmasını istediği enerji santrali ise güneş santralleri. Toplumun yüzde 70.5’i güneşi öncelikli tercih olarak ifade ederken, sadece 1.6sı bu santrallere karşı çıkacağını ifade ediyor.

İklim değişikliği öncelikli çevre sorunları arasında kendine yer bulmamasına rağmen, doğrudan sorulduğunda insanların yüzde 75’inin iklim değişikliğinden endişeli olduğu ortaya çıkıyor. Toplumun yüzde 87’si yine iklim değişikliğinin yaşandığını ifade ediyor.

Dünya