logo

YKS’ye bir ay kala adaylara önemli hatırlatmalar

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) bir ay kaldı. Uzmanlar, adaylara son ayda bol bol deneme çözmelerini öneriyor. Ancak sadece çözmek yetmez, yapılamayan soruları kontrol edip, analiz etmek de önemli.

Binlerce adayın üniversiteli olmak için ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) bir ay kaldı. 2.5 milyon kişinin katılacağı sınav, 15-16 Haziran’da yapılacak.

Eğitimcilerin önerileri ise şöyle:

“YKS hazırlığında belli dönemlerde adayların üzerinde durması gereken çalışma yöntemleri var. Son dönemde bu yöntem, denemeler oluyor. Özellikle TYT adına yapılacak sık ve düzenli denemeler adayların sınav stratejisi geliştirmede ve süreyle ilgili sorunlarını gidermede en önemli çalışma. Denemeleri bitince bir kenara kaldırmadan analiz etmek, yanlış ve boş soruların çözümlerini kontrol etmek gerek. Analiz edilmeyen bir denemenin tek getirisi tekrar yapmış olmaktır, ama eğer analiz edilirse aynı zamanda konu çalışması da yapılmış olur.

‘Artık konu çalışması yapılmaz’ gibi yargılar doğru değil. Özellikle AYT gibi bilgi temelli bir sınavda son güne kadar konu çalışması yapılabilir. AYT çalışmalarına dikkat edilmeli. Zamanın kısıtlı olması nedeniyle tüm eksikler kapatılamayabilir. Unutmamak gerekir ki testlerin içindeki her sorunun getirisi aynı. Netleri arttıracak asıl strateji eksiklerin fazla olduğu derslerin üzerine gitmek. Bu her ne kadar çalışan kişi için sıkıcı olacaksa da getirisi çok fazla. Özellikle temel konuları öğrenmek gerekiyor. "

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den en az 150 puan alan adayların ikinci oturum puanları da hesaplanacak. Alamayanların ise puanları oluşturulmayacak.

TYT’den 150-180 puan alanlar, sadece iki yıllık önlisans programına başvurabilecek, 180 ve üzeri alanların lisans tercihi yapma hakkı olacak.

TYT’nin sınava katkısı yüzde 40. AYT’nin ise yüzde 60.

Soru sayısı Türkçe’nin önemini arttırdı. Türkçe soru sayısıyla adaylar için önemli bir test oldu.

Matematik de Türkçe gibi belirleyici. 40 matematik sorusunun tümünü doğru yanıtlayan, Türkçe’de benzer performansı gösterene göre ileri geçecek.

Sosyal bilimler soru sayısı az olmasına rağmen katsayı değeri en yüksek test. Kesinlikle göz ardı edilmemeli.

Özellikle başarı sırası yüksek programlara yerleşmek isteyen adaylar için, fen bilimleri soruları önemli. Adaylar, sınava hazırlanırken Türkçe ve matematiğe verdiği özeni, bu test için de göstermeli.

Hürriyet