logo

Mantar zehirlenmelerine dikkat

Mantar zehirlenmesi başvurularında geçen yıla göre artış gözlendiği belirtilerek uyarıda bulunuldu. Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ne ulaşan 1 Nisan-13 Mayıs tarihlerindeki vaka sayılarında yüzde 34’lük artış olduğu, merkeze 298 vaka başvurusunun yapıldığı belirtildi.

Açıklamada vakalarda artış gözlenen illerin Konya, Karaman, Denizli, Mersin, İstanbul, Çorum, Burdur ve Isparta olduğu ifade edildi.

Bu belirtilere dikkat

Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkıyor. 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülüyor.

Vatandaşları uyaran uzmanlar bu belirtilerin görülmesi durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizerken, panzehirlerin, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hastanelerde kullanılmak üzere hazır bulundurulduğu kaydedildi. Vatandaşların yine bu durumda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni arayabilecekleri vurgulandı.

Mantar zehirlenmelerinden korunmak için doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

Milliyet