logo

'Güneşin yüzde 1'i Türkiye'ye yeter'

Dünyayı etkisi altına alan ve gelecek için büyük bir tehlike oluşturan iklim değişikliği konusunda Türkiye’nin de bazı acil adımlar atması gerekiyor.

İklim değişikliğinin etkilerinin sınırlandırılması ve Türkiye’nin enerji güvenliğinin sağlanması için fosil yakıtlardan elde edilen enerjiden kademeli olarak yenilenebilir enerjiye geçiş için bazı uygulamalar başlasa da henüz yeterli seviyede değil.

Türkiye’nin Enerji Görünümü 2019 Raporu’nda özellikle kömür ve petrol kaynaklı enerji üretiminden rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişteki uygulamaların acil atılması gerektiğine vurgu yapılırken düşük karbonlu ve iklim değişikliğine dirençli yöntemlerin kullanılması halinde yüzde 25’lik bir enerji verimliliği sağlayacağının altı çiziliyor.

"Jeotermalde denetim olmalı"

Yenilenebilir enerji konusunda adımlar atarken de dikkatli olunması gerektiğini ifade eden sektör temsilcilerinden Oğuz Türkyılmaz, “Jeotermal diğer kaynaklara göre çok temiz bir enerji kaynağı olması rağmen Türkiye’de gelişigüzel uygulamalar yapılıyor. Jeotermal enerji tesislerinde aşırı deşarj yapıldığı için suyun bırakıldığı yerde doğaya çok büyük zararlar verildiği tespit edildi. Bu konuda denetim şart” ifadelerini kullandı.

Hürriyet