logo

Dikey geçiş tercihleri başladı

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına yerleşmelerine olanak tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih başvuruları önceki gün başladı. Adaylar 28 Ağustos 2019’a kadar tercihlerini bireysel olarak internet aracılığıyla elektronik ortamda yapacaklar.

Her yıl DGS’ye 350 bin civarında aday katılıyor. Yaklaşık 130 bin kontenjanın bulunduğu DGS kapsamında adaylar aralarında hukuk, pilotaj, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, mühendislikler gibi gözde programların da olduğu, lisans programlarına yerleşme imkanı elde edebiliyorlar.

Bu yıl 336 bin 573 adayın katıldığı, örgün ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanların lisans öğretimine geçebilmesi için uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üniversiteye geçişte önemli bir fırsat sunuyor.

Eğitim uzmanları adaylara, başarılı bir DGS tercihi için şu önerilerde bulunuyor:

Tercih öncesi liste oluşturun

DGS’de tercih yapmak istediğiniz lisans programlarını; öncelikle puanlarına, üniversitelerin kontenjan sayılarına ve istek sırasına göre listeleyin.

Bölümleri ayrıntılı araştırın

Önlisans mezuniyet alanlarına göre, dikey geçiş yapılabilecek lisans programları hakkında ayrıntılı araştırma yapılmalı. İlgili önlisans programından mezun olan ya da olacak adayların hangi lisans programları tercih edebilecekleri, ÖSYM tarafından yayımlanan DGS Kılavuzu’ndaki Tablo 2’de belirtiliyor. 30 tercih hakkı var.

Kılavuzu dikkatle okuyun

Adayların öncelikle DGS tercih kılavuzunu dikkatli incelemeleri gerekiyor. Tercihler, ÖSYM’ye bildirilmeden önce kesinlikle özel koşul ve açıklamalar kısmı okunmalı. Koşullarını taşımadığınız bölümleri asla tercih etmeyin. Çünkü koşulları uygun olmayan bölümleri tercih ederek üniversiteyi kazandığınız takdirde kayıt hakkınız olmayacak. Tüm bu bilgiler iyi araştırılmalı. Tercih süresi içinde, ÖSYM’ye sunduğunuz listelerde değişiklik yapabilirsiniz.

Milliyet, Hürriyet