logo

İstanbul semalarında göç alarmı!

Yapılan araştırmalara göre sonbahar döneminde göç yolu üzerinde bulunan İstanbul üzerinden 1 milyon leylek geçiyor. İstanbul semalarında leyleklerin göçü nedeniyle pilotlar ile hava trafik kontrolörleri arasında iletişimin sağlandığı frekanslarda kuş sürüleriyle ilgili anonslar eksik olmuyor.

Hava Trafik Kontrol Merkezi görevlileri de kuş sürülerini gören pilotların bilgilendirmeleri üzerine diğer pilotları da kalkışta muhtemel bir tehlike ile karşılaşmaması adına sürekli uyarıyor.

Kuş sürüleri alınan tüm önlemlere rağmen zaman zaman tehlikelere neden olabiliyor.Uçaklara kuş çarpması ve kuşlardan dolayı pas geçme olayları yaşanabiliyor. Kuşlar sebebiyle uçakların iniş ve kalkış rotalarında da değişiklik yapılıyor. Kuşlarla mücadele havalimanlarında özel donanımlı araçlarla sesle korkutulup kaçırılması şeklinde sürdürülüyor. En çok uçaklara çarpan kuş türlerinin başında martı ve leylekler geliyor.

Kuş çarpmaları iniş ve kalkışlarda yaşanıyor

Veriler doğrultusunda uçaklara kuş çarpması olaylarına çoğunlukla 0-200 metre yüksekliklerde rastlanıyor. Çok yüksek irtifalarda da uçan kuşlar da uçaklara zarar verebiliyor. Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisi 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğunu uzmanlar belirtiyor. Yapılan bir araştırmaya göre göç yolu üzerinde bulunan İstanbul'dan sonbahar döneminde 1 milyon leylek geçiyor. Leyleklerin değişen etkenlerle göç süresi 3 ile 10 hafta sürebiliyor.

haber7.com