logo

'Hileli gıdalar için yaptırımlar artırılmalı'

Önceki gün açıklanan 618 firmaya ait bin 211 parti üründe taklit ve tağşiş listesinin yankıları sürerken, ürünlerde kullanılan usulsüzlükler endişelendiriyor.

Süt ve ürünlerinde jelatin ve küf kullanımını önleyen ilaç etken maddesi, et ve şarküteri ürünlerinde tek tırnaklı katır eti, sakatad ve baş eti, tereyağında ayçicek yağı, baharatta boya, toz Antep fıstığında yer fıstığı, balda fruktoz ve glikoz şurubu, çay ve kahve ürünlerinde ise obezite tedavisinde kullanılan ilaç etken maddelerinin kullanımı tüketiciyi çileden çıkardı.

Büyükşehirler dışında Anadolu'nun birçok ilinde faaliyet gösteren kasap ve restoranlarda da köfte, lahmacun, pide, sucuk gibi ürünlerde kanatlı, tek tırnaklı, baş eti, sakatad gibi karışımlar tespit edildi.

Listeye defalarca giren firmalar var

İnsan sağlığını hiçe sayan usulsüzlüklerle ilgili konuşan gıda mühendisi Sedat Kuru, listede yer alan bazı firmaların defalarca listeye girdiğini ve cezayı ödeyip yine aynı hilelerle üretim yapmaya devam ettiğini söyledi.

1 milyon lira ciro yapan bir işletme için 10 bin liralık bir cezanın bir şey ifade etmediğini dile getiren Kuru, "Listeye her defasında giren firmalara kesilecek ceza üretimin durdurulması olmalı. Bakanlığın henüz aramadığı hileler var. Bunlara bakılsa daha pek çok firmayı listede görürüz" dedi.

Sabah