logo

Akdeniz'den tropikal meyve ihracat hedefi

İspanya Malaga ile aynı enlemde olan Antalya Gazipaşa-Hatay Samandağ hattında 27 çeşit tropikal meyve yetişiyor. Muz ve avokadodan sonra üreticiler pazarda tanesi 50 TL’ye kadar çıkan mangoyu AB ülkelerine satmak için destek bekliyor. Üreticiler, “Avrupa, mangoyu Güney Amerika’dan 25 günde alıyor. Biz ise mangoyu Gazipaşa’dan 3 günde AB’ye ulaştırabiliriz” dedi.

Dünyada 4 milyar dolarlık mango ihracatı yapıldığına dikkat çeken mango üreticileri, “Avrupa mangolarının büyük çoğunluğunu Güney Amerika’dan alıyor. Mangolar 25 günde Güney Amerika’dan Avrupa kıtasına ulaşıyor, olgunlaşmadan toplanan mangolar yolda olgunlaşıyor. Bu açıdan da Avrupa ülkelerine 2-3 günde ürün ulaştırma şansına sahip Türk üreticilerin hedefi Avrupa pazarıdır” diyor.

Bölgenin bilimsel olarak desteklen-mesini beklediklerini söyleyen Ali Yalçın, “Üniversitelerle iletişime geçerek Gazipaşa’nın tropikal meyve üssü olması için çeşitliliği de artırmayı hedefliyoruz. Özellikle dondurma üreticilerinin de ilgi gösterdikleri tropikal meyveler, Türkiye’nin meyve ihracatında bir kaldıraç etkisi yapabilir. Üreticiler bu konuda destek bekliyor” diye konuşuyor.

Hürriyet