logo

TANAP ile gaz alternatifi arttı

Son yıllarda enerjide arz güvenliğini sağlamak için atılan yeni adımlarla Türkiye’nin bu anlamda eli güçleniyor. Doğalgaz depolama tesisleri, artan LNG kullanımı, yenilenebilir enerjideki kapasite yükselişi ve TANAP gibi büyük bir projenin Türkiye’ye sağladığı katkıya değinen uluslararası enerji uzmanı Emin Emrah Danış, “Türkiye, Rusya ve İran’a enerji ticaretinde çok fazla bağımlı hale gelmişti. TANAP ile Azeri gazı da artık bu masada” dedi.

Türkiye’nin TANAP ile Rus gazına olan bağımlılığı ciddi derecede azaltığını belirten Danış, “Artık daha fazla alternatif seçeneği var. Bu hem boru hatları tarafında hem de LNG (Sıvılaştırılmış doğal gaz) tarafındaki hamleler ile gerçekleşti. Karşı tarafa her zaman daha ucuza gaz alabilme potansiyelinin olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Azerbaycan’dan yıllık ortalama 6-7 milyar metreküplük bir doğal gaz ithalatı olduğunu dile getiren Danış, “TANAP ile bu kapasite ilk yıllarda 12 milyar metreküpün üstüne çıkacak. Bu kademeli olarak artacak. Bununla paralel LNG tarafında da kapasite artıyor." dedi.

Doğalgaz ithalat rakamları

Türkiye 2018’de 50.3 milyar metreküp doğal gaz ithal etti. 23.6 milyar metreküp Rusya’dan, 7.9 milyar metreküp İran’dan, 7. 5 milyar metreküp gaz Azerbaycan’dan ithal edilirken ayrıca 11.3 milyar metreküp de LNG ithalatı gerçekleştirildi.

Hürriyet