logo

Evde enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Bazı küçük ayrıntılara dikkat ederek elektrik enerjisi tüketimini azaltmak mümkün.

İdeal oda sıcaklıkları

Kış aylarında ısınma amaçlı elektrikli cihazların tercih edilmesi elektrik sarfiyatını artırıyor, faturaları yükseltiyor. Kış dönemi özellikle evde vakit geçirme oranları arttığı için hem ısınma hem de aydınlatma kaynaklı enerji tüketimleri de artış gösteriyor. Kışın en çok enerji tüketen kombi ve elektrikli ısıtıcıların ortalama bir ısı seviyesinde ve sabit tutulması, tasarruf sağlıyor.Bir öneriye göre, oda sıcaklığı oturma odaları için 21, diğer odalar için 18 derece olmalı.

Bu derecelerde ısıtma yapılırsa enerjiden en az yüzde 7 tasarruf sağlanabiliyor. Her yıl kış aylarında yaşanan elektrik faturalarındaki artışın bir nedeni kombiler de olabilir. Kombilerin sadece doğal gaz ile değil, elektrik de kullandığı unutulmamalı.

Tarife dilimleri

Aynı tüketimi yaparak faturaları düşürmenin bir yolu 3 zamanlı tarifeler. 3 zamanlı tarife içerisinde tüketicilere enerjilerini temin edecekleri saat dilimlerine göre farklı fiyatlar sunuluyor.

Bu dönemler gündüz, puant ve gece tarifeleri olarak adlandırılıyor. Kış sezonu için Gündüz dönemi 07.00 – 18.00, puant 18.00 – 23.00, gece 23.00 – 07.00 saat aralıklarını kapsıyor. Puant dönemi olarak nitelendirilen saat dilimleri, ülkemizde enerjinin tüm hane halkınca en çok tüketildiği saatler, dolayısıyla bu saatler arasında enerji birim bedelleri gündüz ve geceye oranla biraz daha yüksek. Tüketiciler, 3 zamanlı tarifeye geçtikleri taktirde gece enerji tüketimini artırırsa; bu dönemin fiyatının yarı yarıya düşük olması nedeniyle yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlayabiliyorlar.

Yalıtımın önemi

Bina yalıtımı, verimli aydınlatma değişimi, izolasyonu olmayan pencere değişimi, elektrikli ev aletlerinin verimli olanlarının tercihi, oda termostatı veya sıcaklık kontrolü uygulaması, çatı izolasyonu gibi uygulamalar enerji tasarrufunda önemli rol oynarken, elektrik faturalarının da yükselmesini engelliyor.

Bina yalıtımı, aydınlatma ve tüm ev aletlerinde verimli ekipman kullanılarak faturalarda yüzde 28’e kadar tasarruf edilebilir.

LED ampullerin kullanılması aynı değerdeki ışığı yüzde 90’a varan tasarrufla elde etmemizi sağlıyor.

Cep telefonunun şarj fişini çekin

Kullanılmayan elektrik aletlerin prizlerinin fişten çekilmesi, özellikle akıllı telefonların adaptörlerinin fişte kalmaması, beyaz eşya ve klima bakımlarının zamanında yapılması ise diğer fatura düşürücü etkenler.

Buzdolabı ve ocağa dikkat!

Elektirkli ısıtıcı kullanılıyorsa, mutfakta yemek pişirirken doğru ısıda pişirmek, kullanılan tencere genişliği ile ocağın aynı orantıda olması fazla enerji sarfiyatının önüne geçiyor.

Buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmamak, buzdolabını ısı kaynaklarından uzak tutmak yüzde 25 oranlarında ısı tasarrufu sağlıyor.

Bulaşık makinasını tam dolulukta çalıştırmak, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası gibi elektrikli aletleri yeni teknoloji ve A serisi ürünlerden seçmek faturaları düşürüyor.

Hürriyet