logo

TürkAkım ve TANAP ile enerji merkezindeki Türkiye

Türkiye, hem kendi enerji arz güvenliği için, hem de enerjide kavşak ülke olma hedefine yönelik birbiri ardına önemli adımlar atıyor. Azerbaycan gazını taşıyan TANAP’ın ardından TürkAkım ile Türkiye enerjide hem merkez, hem de stratejik bir köprü oluyor.

Geçen yıl sonu Azerbaycan doğal gazını Avrupa’ya taşıyan TANAP’ın vanasını açan Türkiye şimdi de Rus doğal gazını Avrupa’ya ileterek stratejik hamlelerine bir yenisini ekliyor.

Rus gazını taşıyacak TürkAkım’ın bir hattı Türkiye’nin doğal gaz tedariğini güvence altına alacak, diğer hattı ise Avrupa’ya gaz iletimiyle Türkiye’yi kritik bir transit ülke haline getirecek.

Milliyet' te yer alan habere göre, TürkAkım ve Azerbaycan doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ileten Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ile birlikte Türkiye enerjide tam anlamıyla ‘merkez ülke’ konumuna taşınıyor.

Kasım ayı sonunda Avrupa bağlantı töreni yapılan, Güney Gaz Koridoru’nun en önemli ayağı olan 1850 kilometre uzunluğundaki TANAP’ın ardından, TürkAkım ile Türkiye’nin hem kendi enerji arz güvenliğinde, hem de enerjide kavşak ülke olma hedefinde kritik bir adım daha atılmış olacak.

Denizin altında 2 hat ilerliyor

Hat, her biri 15.75 milyar metreküp hacimli iki koldan oluşuyor. Hattın ilk kolu Türkiye’nin gaz ihtiyacını karşılayacak. Avrupa’ya uzanacak ikinci kol ise planlar doğrultusunda Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’a uzanacak.

TürkAkım'ın Bulgaristan'dan geçen koluna "Balkan Akımı" adı verilecek. TürkAkım hattının ikinci yan borusu olan "Balkan Akımı" hattından Bulgaristan'a yılda 19 milyar metreküp gaz girecek. Bu miktardan 12 milyar metreküpten fazlası doğrudan Sırbistan'a nakledilecek.

Enerji koridorları

Türkiye enerjide stratejik bir adımın daha merkezinde yer alıyor. ‘Enerjinin İpek Yolu’ olarak adlandırılan TANAP ile Azeri gazı Anadolu’dan geçerek Avrupa’ya ulaştı. Türkiye’nin bölgesinde enerji geçiş güzergahı olmasında kritik rol oynayan TANAP projesi de tarihi bir adım oldu. TANAP’ın Avrupa bağlantısı ile birlikte Azeri gazı Yunanistan sınırından geçerek hem Türkiye’nin, hem de Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde kilit bir role sahip oldu.

Azeri gazı İpsala’dan geçerek Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Avrupa’yı ısıtacak. Türkiye, yıllık ortalama 50 milyar metreküp doğal gaz tüketimi yaparken proje ile ilk etapta 6 milyar metreküplük kısım bu hattan karşılanacak. Zamanla bu kapasite ikiye katlanacak.

20 ilden geçti

Azerbaycan’ın Şah Deniz Sahası’nda üretilen doğal gazın Türkiye ile birlikte Avrupa’ya taşıyan TANAP projesi de hem Avrupa, hem Türkiye için kritik önemde.

Giriş noktası Gürcistan - Türkiye sınırında yer alan Ardahan - Posof, Avrupa’ya çıkış noktası ise Türkiye - Yunanistan sınırındaki Edirne - İpsala olan boru hattı, Türkiye’de 20 ilden geçti.

TANAP ile şimdi Azeri gazı AB sınırına dayanmış oldu. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir’de, diğeri Trakya’da olmak üzere ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası bulunurken, TANAP sistemi bir bölümü Marmara Denizi geçişi olmak üzere toplam 1850 kilometrelik boru hattı ile dünyanın sayılı enerji projeleri arasında yer aldı.

TANAP, 10 milyar metreküp doğal gazı direkt olarak Avrupa’ya, 6 milyar metreküp doğal gazı ise Türkiye’nin kullanımına olmak üzere toplam 16 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak. İlerleyen yıllarda TANAP’ın taşıma kapasitesi önce 24 milyar metreküpe, ardından 31 milyar metreküpe çıkarılacak.