logo

Uzaktan eğitimde ailelerin rolü

Bu hafta okullar kapalı ama önümüzdeki hafta bütün eğitim-öğretim sistemi yeni bir uygulamaya geçiyor: ‘uzaktan eğitim’. Evlerde çocuklarla anne-babaların iyi bir ekip olması uzaktan eğitimin verimini arttırabilir.

Bulunduğu ortamda bilgisayar ve TV erişimi olmayan aileler ilgili materyallere cep telefonlarından erişebilecek. Bu da mümkün değilse öğrenciler ve aileler kendilerini eksik hissetmemeli, çünkü aynı içeriğe sahip ders kitapları ve diğer kaynaklar zaten kendilerinde bulunuyor.

Dr. Arif Altun, “TV üzerinden yapılacak öğrenmelerde öğrencilerin dersleri bir film ya da çizgi film izler gibi değil; ders kitabı, ya da yardımcı kitaplar gibi öğrenmeyi destekleyici materyallerden yararlanarak izlemeleri gerekiyor”diyor. Altun uyarılarını şöyle sürdürüyor:

“Dersleri izlerken öğretmene soru sorma ya da yanındaki arkadaşıyla etkileşime girme gibi durumu olmayacağından, ders izleme öncesinde de elindeki kaynakları önceden çalışması ve notlar çıkartması, bir başka ifadeyle ders öncesi kendi planını hazırlayarak, özellikle anlamadığı yerleri belirleyerek derse öyle katılması öğrenciler için daha etkili olacaktır."

Zaman yönetimi çok önemli

Öğrenciler yeni bir öğrenme biçimi deneyimleyecekler. Bu süreçte, ders içeriği kadar zaman yönetimi, kendi çalışma planını yapabilme ve düzenleme, gibi yaşam becerilerine odaklanmalarını teşvik etmeliyiz.”

"Öğrenciler tek başına bırakılmamalı"

Uzaktan eğitim birçok öğrencinin aşina olmadığı bir durum. Bu yeni öğrenme deneyimine motive olmalarında aileler de etkili olacak.

Dr. Esra Aslan da ailelerin yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:

* Ailede interneti kullanan ve çocukla eğitim faaliyetini sürdürebilecek bir aile üyesi olmalı. Bu kişi önce programı incelemeli ve her gün aynı zamanda ve 45 dakikalık periyotlarla ders yapılmalı.

* Çocuk yalnız başına ve kendi kendine bırakılmamalı. Çünkü çocukların bu gibi bir alışkanlığı yok. Önceleri birlikte yapılmalı, giderek dışardan belli aralıklarla kontrol edilerek ders çalışması sağlanmalı.

Düzenli ders çalışma ödüllendirilebilir

* “Ders çalış” diyerek baskı yapılmamalı ancak kontrollü, planlı ve disiplinli bir çalışma ortamı sağlanmalı. Aile ders saatlerini hatırlatmalı. Çocuğun düzenli sürdürdüğü ders çalışma faaliyeti ödüllendirilmeli.

Hürriyet