logo

Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurular başladı

Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuruların genel olarak bütün sektörlere açılmasının ardından başvurular dün itibarıyla başladı.

İŞKUR yetkilileri, başvuruların elektronik ortamda, her ilde yapılması ve inceleme sonucuna bağlı olması nedeniyle anlamlı bir yorum yapılabilmesi için biraz zaman geçmesi gerektiğini ancak ilk gün itibariyle çeşitli sektörlerden küçük işletmeler ağırlıklı “birkaç bin” başvuru alındığını belirttiler.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasında kolaylık sağlamak amacıyla devlet tarafından alınan sağlık önlemlerinin “zorlayıcı sebep” olduğu kabul edilmişti. Böylece üretime kısmen ya da tamamen ara veren firmaların tamamının kısa çalışma ödeneğine başvurma hakkı doğdu.

Bu başvurular yasa gereği iş müfettişlerince incelenecek. İncelemenin büyük kısmının dosya üzerinden olması bekleniyor. İncelemede ağırlıklı olarak bildirilen işçilerin, son 4 ayı (120 gün) kesintisiz olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olması şartı bulunuyor.

Firma açısından kısa çalışma ödeneğine başvurmada kısa çalışma; haftalık çalışma süresinin üçte biri oranında süre faaliyet yapılmaması ya da ardışık veya sürekli olmasa da en az 4 hafta süreyle işin durması olarak tanımlanıyor.

Dünya