Üniversite tercih süreci başladı
Son Güncelleme: 23 TEMMUZ 2019 - TSİ 11:13
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri başladı. Adaylar tercihlerini ÖSYM'nin sitesi üzerinden 29 Temmuz'a kadar yapabilecek. Sadece elektronik ortamdaki tercihler geçerli olacak.
1 milyon 750 binden fazla üniversite adayı için resmi tercih dönemi başlarken adaylar 24 tercih yapabilecek. İyi düşünüp sağlıklı bir tercih yapmak için adaylara 7 gün süre verilecek.
Tercihleri puan sırasına göre sıraya sokmak bu süreçte yapılan en büyük hataların başında geliyor.
Puana göre yapılan sıralama isteğe göre yapılandan farklı olduğunda adaylar daha az istedikleri bir yerde okumak zorunda kalabiliyor.
Uzmanlar, tercih yapacak adaylara şunları öneriyor:
- Temel prensip olarak, 24 tercihin ilk 8’ini başarı sırasının en fazla yüzde 20 üzerinde olan tercihlerden, sonraki 12’sini başarı sırasına çok yakın olanlardan, son 4 tercihi kendi başarı sırasının yüzde 50 fazlasından itibaren olan, yani yerleşme olasılığı çok yüksek olanlardan seçin. Örneğin 100 bininci aday, 80-100 bin aralığından ilk 8, 100150 bin aralığından 12, 150 bin sonrasından 4 tercih yaparak gerçekçi bir liste hazırlayabilir.
- Öncelikle tercih edeceğiniz bölümü gerçekten isteyip istemediğinizi sorgulayın. Okuyamayacağınızı düşündüğünüz bölümü “Bir yere yerleşmeliyim” düşüncesiyle kesinlikle yazmayın.
- Tercihlerinizi oluştururken bölümlerin başarı sıralarını göz önünde bulundurun.
- Kılavuzu iyi okuyun. Programın adayda aradığı koşulların belirtildiği tabloları inceleyin. Okul türü, alan, yaş, sağlık gibi koşullarını karşılayamadığınız programın tercihi geçersiz sayılacak. Puanınız yettiği için yerleştirilseniz de kaydınız yapılmayacak.
- Başarı sırası barajlarını dikkate alın. Kontenjan boş kalsa da, barajın altındaysanız o bölüme yerleşemezsiniz.
- Düşündüğünüz üniversite devlet mi, vakıf mı? Buna dikkat edin. Bölümleri, meslekleri iyi araştırın.
Sabah, Hürriyet