Dalga ve rüzgar varken denize girilmemeli
Son Güncelleme: 23 HAZİRAN 2014 - TSİ 16:18
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Beji, hava sıcaklıklarının artmasıyla serinlemek için İstanbul'un Karadeniz sahillerinde denize giren vatandaşları "çeken akıntı" konusunda uyararak, "Kötü hava şartlarında,dalga ve rüzgar varken kesinlikle denize girilmemeli" dedi.
Beji, İstanbul'un Karadeniz kıyılarında görülen çeken akıntının, ölümlerle sonuçlanan olumsuz vakalara yol açtığını, bu tür durumların rüzgarlı havada ve dalga varken denize girildiğinde yaşanabildiğini söyledi.
Çeken akıntının okyanuslarda çok daha yüksek düzeyde ve tehlikeli olduğunu ifade eden Beji, şöyle devam etti:
"Okyanuslara özgü bildiğimiz çeken akıntı Karadeniz'de de var. Geçen yıl yaşanan bir kurtarma olayında, tahmin ettiğimizden daha güçlü akıntıların olduğunu gördük. Bu akıntı kişiyi 50-100 metre kadar açığa çeker. Geçen yıl yaşanan olayda ise 200-300 metre açığa kadar çekebilecek akıntılar görüldü. Özellikle Şile’de bu şekilde büyük akıntılar oluşuyor. Kötü havalarda, yüksek dalgalı denizde insanları 200-300 metre içeriye çekebiliyor. Bu, denizde saatte 20-25 kilometre hıza eşittir. Denize göre büyük bir hızdır. Yakaladığı gibi götürüyor. Bu durumda bile denize girmeye çalışanlar var. Kötü hava şartlarında,dalga ve rüzgar varken kesinlikle denize girilmemeli."