Eğitimin bütçeden aldığın payın artması, beyin göçünde yaş ortalamasını 16'ya indirdi. Amerika ve Avrupa'da faaliyet yürüten okulların Türkiye'de tanıtım faaliyetlerini artırması, bu ülkelerde hayatın cazip olması öğrencilerin üniversiteyi beklemeden lise döneminde yurt dışına yerleşmelerine zemin hazırlıyor.
Avrupa ülkelerinde dünyaca tanınan prestijli okulların burs olanaklarıyla Türkiye'den başarılı öğrencilere eğitim vererek kendi ülkelerinde nitelikli işgücü oluşturması, kalifiye çalışan sıkıntısı ile karşı karşıya olan iş dünyasını harekete geçirdi.
Genç İşadamları Derneği Ankara Şube Başkanı Barış Aydın, Türkiye'de beyin göçü yaş ortalamasının 16'ya inmesi nedeniyle genç nüfusun Avrupa'ya transfer edilmek istendiğini öne sürdü. Önceleri Türkiye'den emek göçü alan gelişmiş ülkelerin yaşlanan nüfus nedeniyle son dönemde dinamik nüfusu olan ülkelerden 'yaratıcı beyin göçü' almak istediklerini söyleyen Aydın, "Batı ülkeleri 2 ila 6 yıllık burslarla en iyi beyinleri hemen bilimin hizmetine katıyor. Ülkemizde her gence en az 15 yıllık yatırım yapılıyor, ama sonuçta beyin göçü ile bu nitelikli düşünsel emek kaybediliyor. Bunların önüne geçmek için üniversite gençliğine teknolojik olanak ve özgürlük sağlanmasına yönelik çözümler üretilmeli."
dedi
13 EKİM 2011