logo

Ekonomik kriz Avrupa'yı sarsıyor

ABD'de başlayan ve dalga dalgaya tüm dünyaya yayılan ekonomik krizden, özellikle bir zamanların "zengin ve oldukça rahat" Avrupa ülkelerinin etkilenmiş olması gözlerin eski kıtaya çevrilmesine sebep oldu.
İzlanda, Belçika, İrlanda gibi ülkelerin ardından Yunanistan'ın ekonomik yönden iflasın eşiğine gelmesi, başta AB ülkelerinin ekonomileri olmak üzere tüm dünyayı olumsuz yönde etkiledi.
Dünya ve özellikle de Avrupa Yunanistan'dan yaşanan probleme çözüm bulmak ve ülkenin yüz milyarlarca euroluk açığını kapatacak formüller üretme peşindeyken Başbakan Papandreu'nun istifa ettiği haberi geldi. Bu arada bir ses de İtalya'dan yükseldi.
Yaklaşık 3 yıldır iktdarda olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin de kısa bir süre sonra görevinden ayrılacağının açıklandı. Berlusconi'nin ülkesinin içinde bulunduğu borç sarmalından kurtarabilecek bir formüle sahip olmadığı, koltuğunundan AB'nin istediği ekonomik düzenlemeleri yaptıktan hemen sonra ineceği öğrenildi. Tüm bu gelişmeler İtalya için de krizin davulalrının artık çok duyulur bir biçimde çalmaya başladığını gösterdi. 
Kapitalist sistemler tüketimi destekliyor. Sistemin çarkları sürekli tüketme üzerine kuruluyor. Fakat üretim olmadan aralıksız olarak süregelen tüketim, arz-talep dengelerini bozuyor. Bu arada engel olunamayan bir israf görülüyor.
Tüketmeye alışmış ve pek çok kalemde dışa bağımlı ekonomiler, eskiden olduğu gibi sömürgelerinden kaynak da devşiremeyince, bir süre sonra içten yemeye başlıyor. Hazıra dağ dayanmayacağı için bir noktadan sonra artık hazırdaki değil alınan iç/dış borçlarla sistem sürdürülebilinir kılınmaya çalışılıyor.
TRT