İspanya’nın Granada Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda, büyük şehirlerde yaşayan kadınların kırsal kesime oranla daha zayıf ve geç yaşta anne olmalarına rağmen daha kilolu bebek doğurdukları belirlendi. Zira, şehirli annelerin kanında büyük oranda “xenoestrogen” isimli zehirli kimyasala rastlanıyor.
Vücudu östrojen hormonu gibi etkileyen bu kimyasal, anne karnındaki bebeğin anormal şekilde büyümesine ve bebeğin ilerleyen yaşlarında obezite, hiperaktivite, erken tüylenme, üreme sorunları, akciğer, göğüs ve prostat kanserine yakalanmasına neden oluyor.
- ABD’nin Ohio Üniversitesi çevre sağlığı birimi, şehirlerdeki hava kirliliğinin çocukların metabolik gelişimleri üzerinde şekeri yükselten etkisi olduğunu ortaya koydu. Kirliliğe neden olan bu kimyasallar, vücudu iltihaplanmaya karşı zayıf kılarak, yağ hücrelerinin yapısını da değiştiriyor.
-Avustralya’nın Mükemmeliyet Araştırma Merkezi Görüş Bilimi uzmanları, sürekli kapalı alanlarda kalan çocukların orta yaşlarında kör olma riskinin arttığını açıkladı. Güneş ışığından yeterince faydalanamayan çocuklarda çoğunlukla ileri derecede miyopa (uzağı göremeyen) rastlanıyor. Zira, güneş ışığı ne kadar çok görme zarına nüfuz ediyorsa, o derece dopamin salgılanarak gözbebeğinin aşırı büyümesi önleniyor.
-Londra Psikiyatri Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmada, şehir insanlarının kırsalda yaşayanlara nazaran yüzde 39 daha fazla depresyon, bipolar bozukluk; yüzde 21 oranında daha fazla panik atak, takıntılı olmak gibi ruh hastalıkları riski taşıdığı tespit edildi.
MİLLİYET