İlaç firmalarının indirim faturasını vatandaşa kestiği belgelendi. Eczanelere gönderilen fiyat listesine ilk kez "hastadan alınacak fark" ibaresi girdi.
İlaç firmaları ile Sağlık Bakanlığı arasındaki iskonto restleşmesi yeni bir boyut kazandı. Bakanlığın indirim oranlarını uygulamayan ve bazı kritik ilaçların sevkıyatını durduran firmalar, şimdi de sağlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir uygulamaya girişti.
Eczanelere özel bir fiyat tablosu gönderen firmalar ilk kez bu tablonun içine 'vatandaşın ödemesi gereken fark' diye bölüm açtı. Tabloda yüzlerce ilaç tek tek hesaplanıp vatandaşın ödemesi gereken tutar açıkça belirtiliyor. Eczaneler ise bu uygulama karşısında şaşkın. Çünkü devletin belirlediği fiyatın dışında hastadan ek ücret almak suç teşkil ediyor. Ancak edinilen bilgiye göre birçok eczacı el altından bu farkı vatandaştan almaya başladı. Yaşanan kaosun vatandaşa günlük faturasının ise 5 milyon doları aştığı tahmin ediliyor Kritik ilaçları bulmakta zorlandıklarını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaç firmaları ve Bakanlık arasında görülmemiş bir savaş yaşandığını söyledi.
1.5 MİLYAR DOLAR VATANDAŞA KALDI
2011'de ayakta tüketilen ilaçlara 14.9 milyar TL ayrıldı. Ancak harcama 16 milyarı geçti. İlaç firmalarıyla yapılan protokol gereği, fazla harcamanın, ilaçta iskontayla kamuya geri ödemesi öngörüldü. Ancak firmalar buna uymadı. Böylece 1.5 milyar doları bulan farkı vatandaş ödemeye başladı.
İLAÇ HARCAMALARI DÖRT KAT ARTTI
2002'de 4.4 milyar lira olan ilaç harcaması, 2010'da 16 milyar TL'ye yükseldi. Yine bu dönemde hastane sayısı 4 kat artarken, toplam eczane sayısı ise 14 binden 23 bine yükseldi. İlaç firmalarının cirolarında da çift haneli büyüme yaşandı.
SABAH