Yurtdışındaki risklerin son derece ciddi olduğunun altını çizen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Hiçbir zaman için özellikle borçlanmada aşırı gitmeyelim. Borçlanmalarda uzun vadeyi ve TL'yi tercih etmeye çalışalım" uyarısında bulundu
Her bir işletmenin, her bir hane halkının kaldırabileceği borç yükünün bulunduğunu ve bunun çok ötesine geçilmesi durumunda risk alınacağını ifade eden Başçı, krizlerden genellikle sermaye yapısı kuvvetli olan firmaların sağlıklı şekilde çıktığına dikkat çekti. Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı’nda konuşan Başçı, enflasyonda kısa vadede geçici bir yükselişin gözleneceğini vurgulayarak, buna karşı uygulanmakta olan telafi edici parasal sıkılaştırma tedbirlerinin sonucunda, enflasyonun 2012 yılının başından itibaren tekrar düşmeye başlayarak yılın sonunda yüzde 5’lik hedefe ulaşmasının sağlanacağını ifade etti.
Şu an için işler iyi
Türkiye’de 2008 küresel krizi sonrasında başlayan güçlü ekonomik büyümenin devam ettiğine işaret eden Başçı, şu an itibariyle işlerin iyi, iç talebin oldukça canlı, yurtdışı ile ilgili risklere rağmen ihracatın hiç fena gitmediğini kaydederek, “Mevcut koşullarda Türkiye’nin nispi durumu oldukça iyi” dedi. Başçı, Türkiye’de işsizliğin 2 çeyrek boyunca arttığını, daha sonra hızla düşmeye başladığını, bunun da çok sağlıklı bir işsizlik düşüşü olduğunu bildirdi. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazandığı sırada Türk Lirası’nın değer kaybettiğini belirten Başçı, şu anda ise TL’nin performansının diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimine göre daha iyi olduğunu ifade etti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL ile Brezilya Reali’nin dolar karşısındaki değerlerinin gelişimine bakıldığında, geçen yılın kasım ayından Avrupa borç krizinin gerçekleştiği ağustos ayına kadar olan dönemde TL’nin Brezilya Reali’ne karşı yüzde 30 değer kaybettiğini, Avrupa borç krizinden sonra ise TL’nin Brezilya Reali karşısında yüzde 10 değer kazandığını söyledi.
RADİKAL