Yarın başlayacak ve Cuma günü son rötüşları yapılacak kritik Avrupa Birliği Zirvesi’ne sayılı saatler kala sinirler giderek geriliyor. Euro Bölgesi 15 ülkenin kredi notunun düşürülebileceği haberinin hemen ardından toplanacak zirvede ana gündem maddesi yeni Avrupa Anlaşması.
Avrupa Birliği (AB) üyesi Almanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İspanya, Portekiz, İrlanda ve Avusturya’nın siyasi birliği sağlamak amacıyla 1 Ocak 1999’da yürürlüğe soktuğu ortak para birimi ‘euro’ tarihinin en kritik dönemecinde.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yarın yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris'te biraraya gelerek 'yeni bir AB" konusunda anlaşmışlardı. Plana Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Timothy Geithner’den de destek geldi. İngiltere Başbakanı David Cameron ise bu gelişmelere ihtiyatlı yaklaşıyor.
Cameron, Londra'da bankalar ve mali kuruluşların bulunduğu City'nin ve İngiltere'nin Avrupa ortak pazarındaki çıkarlarına uymayan herhangi bir yeni anlaşmayı veto edeceğini duyurdu.
Yeni bir Avrupa Birliği sözleşmesi için uzlaşma sağlanacak.
Bütçe açığının belirlenen sınırın üzerine çıktığı ülkeler, yaptırımla karşı karşıya kalacak. Plana göre Euro Bölgesi ülkeleri bütçe açıklarını yüzde 3’te tutacak. Bu rakamı yakalamak için ise en az 286 milyar Euro’luk tasarruf gerekiyor.
Mali disipline uyum için ülkelerin anayasa mahkemelerine yetki verilecek.
Mali disiplin ve bütçe kontrolü için Avrupa Adalet Divanı’na yetki verilecek.
CNNTURK