Türkiye’nin en çok istihdam oluşturan, toplamda en fazla ihracat yapan sektörleri tekstil ve hazır giyimde içinde 50-60 firma yer alan asılsız ‘kara liste’ isyanı yaşanıyor.
Dedikodularla oluştuğu söylenen listeye sektörün kurumsal temsilcileri isyan ederken, bankalar da sektöre karşı frene basmaya başladı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, ‘kara liste’ konusunda bazı ithal ürünlere konulan ek vergiye karşı çıkan ‘konfeksiyon ve perakendecileri’ suçlarken, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Gülle’nin yaklaşyımının da liste yapmanın da son derece yanlış olduğunu söyledi. Tanrıverdi, kendilerine yapılan başvuruları baz alarak bugün ya da yarın liste konusunda savcılığa suç duyurusunda bulanacaklarını açıkladı.
İTHİB Başkanı İsmail Gülle, ithalata koruma amaçlı getirilen ek vergilerin hazırgiyim ihracatını düşürdüğü ve şirketleri batırdığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını ortalıkta zor durumda ya da batıyor diye ‘kara liste’lerin dolaşmasının son derece zararlı sonuçlar doğuracağını söyledi. Gülle, “Vergi getirilen dönemde dokuma, örme ve konfeksiyonun ihracatında yüzde 8 artış var. Batan firma listeleri yapıp milleti zor durumda bırakmak ahlaksızlıktır. İhracatta konfeksiyon yılı yüzde 26, tekstil yüzde 16 artışla kapatacak. Kimsenin tabloyu karartmaya hakkı yok” dedi.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bazen doğru bir şeyi yanlış zamanda yaparsanız negatif etkisi olur. Ek vergi işi de böyle oldu. Avpura’da kriz varken, kurlar yükselirken ithalat ek vergi artınca sektöre etkisi çok daha fazla oldu. Üstelik kurların yükselişi de ihracatı beklendiği kadar artıramadı, ancak Şubat’tan itibaren kurların desteğini görebiliriz. Firmalarla ilgili ‘zorda, batıyor’ gibi dedikodular çıkarıp listeler hazırlanması tüm sektör için çok yanlış ve ayrıca suçtur. Bu konuda müracaatlar olması halinde İHKİB olarak, liste yapanlar ve yayanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Biz yapacağız çünkü firmalar kendileri ortaya çıkmaktan çekinebilir. Maalesef dedikodu yapıp sonra kendisi de inananlar var. Şimdi bankalar da işi zorlaştırmaya başlayacak. Oysa küresel krizin etkisiyle diğer bütün sektörlerde zorluk içinde olan firmalar var. Ancak, bizim sektörümüz Türkiye’de gıda sektöründen sonra en çok firmanın bulunduğu sektör. Bu yüzden biz daha fazla öne çıkıyoruz.”
Hazır giyime aslında yüzde 70 yük bindi
EK gümrük vergilerinin özellikle perakende sektörünü sanıldığını aksine çok fazla etkilediğini savunan Hikmet Tanrıvedi bu konudaki görüşlerini de şöyle özetledi: “Perakende açısından bu ek vergiler nedeniyle sıkıntı var. Çünkü 100 liralık ithalatına 30 lira vergi getirdin. Kur farkı da yüzde 20’inin üzerinde oluştu. Buna bir de yüzde 6 KKDF ekle, ardından Alışveriş Merkezlerinin kurlar yükseldi diye kiralara zam yapmasını koy. Ortaya bir anda yüzde 70’lik ek yük çıkıyor.”
CUMHURİYET