logo

İşgücü piyasasında vasıfsızlar çoğunlukta

Türkiye'de vasıfsız işgücünün toplam işgücüne katılım oranı % 63.7 olurken, yükseköğretimlilerin payı % 15.8 oldu. İşgücüne katılım oranı OECD ülkelerinde % 70 civarında seyrederken, Türkiye'de bu oran % 48.8 olarak gerçekleşti. Üniversite mezunu işsizlerin oranı ise % 14.6.
Maliye Bakanlığı'nın Yıllık Ekonomik Raporuna göre, genel işgücüne katılım oranı OECD genelinde yüzde 70'ler düzeyindeyken, Türkiye'de bu oran yüzde 48.8 ile yaklaşık yirmi puan daha aşağıda yer alıyor.
Türkiye'de işgücü piyasasında işgücüne katılım ve istihdam oranları cinsiyet ve kent-kır ayrımına göre büyük farklılıklar gösteriyor. Kırsalda işgücüne katılım oranı kente göre daha yüksek olmakla birlikte, toplamda erkek işgücüne katılım oranı, kadın işgücüne katılım oranının neredeyse 3 katına yakın düzeyde bulunuyor. Kadının çalışması halinde çocuk bakımı, ev işleri gibi maliyetlerin, elde edilecek gelirin önemli bir bölümünü oluşturması, kadınların işgücüne katılımında engel oluşturuyor.
Geçen yıl Türkiye'de 22 milyon 594 bin kişi istihdam edilirken, bu rakamın 16 milyon 170 binini erkek, 6 milyon 425 binini ise kadın çalışanlar oluşturuyor.
İşsizler, mesleki eğitim almamış vasıfsız kişiler
Türkiye'de vasıfsız işgücünün toplam işgücündeki payı oldukça yüksek. 2010 yılında okur-yazar olmayanlar dahil olmak üzere, lise altı eğitimlilerin işgücü piyasasındaki payı yüzde 63.7, lise ve dengi okul mezunlarının payı yüzde 20.4, yükseköğretim mezunlarının payı ise yüzde 15.8.
Geçen yıl Türkiye'deki işsizlerin eğitim düzeyine bakıldığında, yüzde 60.3'lük oran ile işsizlerin büyük bir kısmının, okur-yazar olmayanlar dahil olmak üzere, lise altı eğitimli olduğu görülüyor. Kalifiye olması açısından lise ve dengi okulları ile üniversite mezunlarının mesleki eğitim aldıkları kabul edilirse, bu okulları bitirenler, toplam işsizlerin sırasıyla yüzde 25.1 ve yüzde 14.6'sı kadarını oluşturuyor. Dolayısıyla işsizlerin önemli bir kısmı mesleki eğitim almamış vasıfsız kişilerden oluşuyor.
Türkiye'nin sanayileşme ve gelişme sürecinde olması, bazı yapısal sorunları da beraberinde getirirken, bunlardan en belirgin olanı tarım kesiminin istihdam içindeki payının yüksekliği. Türkiye'de halen her 4 kişiden biri tarımda çalışıyor.
HÜRRİYET