logo

‘Dumansız hayat’ 4 yaşında

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Elif Dağlı, kapalı alanlarda sigara yasağının 4. yılını doldurduğunu belirterek “4207 sayılı kanun, dumansız hava baharı oluşturdu” dedi
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Dağlı dün bir açıklama yaparak, 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun”un 4. yaşını tamamladığını belirtti, TBMM’den kanunda bazı değişikliklerin yapılmasını istediklerini söyledi. Yasadan sonra tütün kullanımının 2 yılda yüzde 15 oranında azaldığını ve acil hastalık başvurularının yüzde 20 düştüğünü hatırlatan Dağlı, şunları kaydetti:

‘Bazı ihlaller var’
“Kapalı alanda tütün ürünü kullanmayı yasaklayan, tütün ürünlerinin her türlü reklam ve promosyonunu engelleyen bu kanun ülkemizi bu konuda adım atan altıncı dünya ülkesi yaptı. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa bölgesinde tütün kontrol konusunda en iyi mevzuatı olan dördüncü ülke olduğumuzu kabul etti. Başarımız domino etkisi yaptı ve bugün 32 ülke tam dumansız hava sahası uygulamasına geçti.”
Yapılan saha çalışmalarına göre kanuna yönelik ihlallerin belirlendiğini de söyleyen Dağlı, bunları şöyle sıraladı:
“Nargile işletmelerinin tütün ürünü satmadıkları iddiası ile kanundan muaf olmaya çalıştıkları, kapalı alan tanımı çarpıtılarak açılır-kapanır muhtelif sistemlerin kullanıldığı, kapalı alanlarda denetimler sırasında haber veren sinyalizasyon sistemleri geliştirilmiş olduğu, ihlallere karşı kesilen cezaların çoğu tahakkuk etmemiş ve bu nedenle ihlalin sürdürülmüş olduğu, sigara ve tütün ürünü satış noktalarında reklam unsuru ortadan kaldırılmamış olduğu gözlenmiştir.”
Dağlı, TBMM’den kanunda bazı değişikliklerin yapılmasını da talep ettiklerini belirterek, yapılması gereken değişiklikleri şöyle sıraladı:

“Kapalı alanda nargile cihazlarına konarak duman üreten her ürünün içiminin yasaklanması, ikram işletmelerinde açık ve kapalı alanların tamamen tütün ürünü kullanılmaz hale getirilmesi, tütün ürünü içilmesine göz yuman işletmelere iki para cezasından sonra kapatma cezası verilmesi, tütün ürünü satan işletmelerin ürünleri işletme içinde de görünmeyen raflarda saklamaları, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarının tütün endüstrisi ilişkilerinin yalnızca denetim ve düzenleme amacıyla sınırlanması ve şeffaf, sorgulanabilir hale getirilmesi.”