logo

Teşvik sistemi ile 'yatırım iklimi' değişecek

Türkiye'de yeni dönem yatırımlarının temelini oluşturacak ve yatırım iklimini değiştirecek önlemler, içinde bulunduğumuz 2012 yılında hayata geçirilecek. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşülecek yeni teşvik sistemine paralel olarak yürütülecek çalışmalar çerçevesinde serbest bölgeler özel ekonomi bölgeleri haline dönüştürülecek, yüksek ithalat yapılan ürünlerin yurtdışındaki üreticileri buralara yatırım yapmak için ikna edilecek.
Tedarik garantisi amacıyla yurtdışında Türk Özel Ekonomi Bölgeleri oluşturulacak. Hizmet ihracatı kavramının içeriği genişletilerek, başta sağlık ve eğitim olmak üzere 6 sektör döviz kazandırıcı hizmetler sınıfına dahil edilecek.
2012 yılında büyüme hızındaki yavaşlamanın etkisini hafifletmek ve Avrupa ile bölgede yaşanan siyasi krizi en az hasarla atlatmak isteyen Türkiye, yatırımlarda yeni bir döneme giriyor. 2009 yılında başlanan bölgesel ve sektörel teşviklerin kapsamı, bugün yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısıyla değiştirilecek.
Halen 4 olan bölge sayısı 6 veya 7'ye çıkarılacak, burada çalışmaları tamamlanan yeni sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinin sonuçları dikkate alınacak. Demir çelik, kimya gibi bazı sektörler ‘stratejik' olarak kabul edilip, yatırımlar çok daha cazip hale getirilecek.
Dış ticaret açığının 100 milyar doların üzerine çıkması, yeni dönem yatırım teşviklerinin sisteminin de değişmesine sebep olacak. Desteklerin önemli bölümü ithalat ihtiyacını azaltmak üzere kurulacak. Halen gümrük avantajının yer aldığı serbest bölgelerin yapısı değiştirilerek özel ekonomi bölgeleri haline getirilecek. Uzun süredir yurt dışındaki üreticilerle görüşen Ekonomi Bakanlığı kurmayları ve ticari ateşeler bunları Türkiye'de üretmeleri için, yeni nesil serbest bölgelerdeki avantajlar anlatılarak ikna edilecekler.
Bugüne kadar üretime verilen teşvikler sağlık sektörü başta olmak üzere hizmet serbest bölgeleri vasıtasıyla hizmetlere de verilecek. Bu kapsamda sağlık yatırımları, klasik anlamda etrafı çitlerle çevrili yapıdan çıkarılacak. Sağlık kuruluşları turizmde olduğu gibi döviz kazandırıcı işlemler kapsamında desteklerden yararlanacak. Tıbbi cihazlar  başta olmak üzere üretime yönelik sağlık yatırımları ise özel sanayi bölgelerinde desteklenecek. Aynı şekilde; eğitim, gastronomi, sinema-televizyon ve lojistik sektörleri de ‘hizmet ihracatı' kapsamına dahil edilecek.
Yüksek dış ticaret açığı verilen ürünlerin Türkiye'de üretilmesine dönük ortam yaratılması yanında tedarik garantisi amacıyla yurtdışında Türk Özel Ekonomi Bölgeleri kurulacak. Başta ABD ve Çin olmak üzere Afrika ve Türk Cumhuriyetleri dahil, stratejik ürünlerin hammadde kaynağı olan ülkelerde Türk şirketlerinin yatırımları desteklenerek, DTÖ kuralları çerçevesinde bu ürünlerin Türkiye'ye getirilmesine yönelik avantajlar sağlanacak.
DÜNYA GAZETESİ