Gelişen piyasaların, Avrupa krizinin giderek boyutlanması nedeniyle 2012’de zor bir yıl geçireceği belirtiliyor.
Avrupa krizinin giderek boyutlanması ile gelişmiş ülkelerde yaşanan kriz, 2012’de gelişen piyasaları da zorlayacak. Türkiye’de de dalgalanmaların etkisi hissedilecek.
MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi ve MSCI Dünya Endeksi’nin son iki yıldaki seyrine bakıldığında gelişen piyasalar ve Türkiye MSCI Endeksi, MSCI Dünya Endeksi’nin gerisine düştü.
2012 yılına da Euro bölgesi borç krizi nedeniyle küresel büyümenin yavaşladığı, risklerin arttığı bir ortamda girdi. Görünen o ki bu yıl Euro bölgesindeki kriz nedeni ile küresel büyüme yavaşlarken, risklerin arttığı bir konjonktür yaşanacak.
2010-2011 döneminde MSCI Türkiye Endeksi’nin dünya ve gelişmekte olan MSCI Endekslerinden ayrışması terse döndü. 2011’in Nisan ayından itibaren MSCI Türkiye Endeksi’nde dünya ve gelişen piyasalar endekslerine göre daha hızlı düşüşler başladı. Bu düşüşler dalgalı olarak 2012 yılında da sürecek Özellikle yılın ilk çeyreği kritik gözüküyor.
Açıklanacak olan yeni bilançolar şirketlerin ve bankaların son görünümlerini ortaya koydukça bunun etkileri de fiyatlara yansıyacak. Kârlılıklar azaldıkça ya da beklenenin altında gelen büyümeler fiyatlanacak. Uluslararası reyting kuruluşu S&P, cuma günü Euro Bölgesi’nde toplam 9 ülkenin notunu düşürdü. Fransa, Avusturya, İtalya ve İspanya’nın kredi notu birer puan düşerken, Portekiz ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde 2 puan indirim oldu.
Yaşanan gelişmelere bakıldığında, S&P’nin not indiriminin fiyatlara yansımaya devam ettiğini göreceğiz. Bu beklenen bir gelişme olmasına rağmen, not indirimlerinin açıklanması olumsuz etkiyi sürdürüyor. Cuma günü gün içerisinde Fransa’nın notunun AAA’dan AA’ya indirilmesinin ardından Fransa Maliye Bakanı François Baroin, “Not indirimi iyi bir haber değil. Ancak not bir kademe düşürüldü ve ABD’nin knotu ile aynı kademeye indi. Bu bir felaket değil” dedi. Ancak bu açıklama piyasaların tansiyonunu düşürmedi.
S&P açıklamasında, not indirimlerine gerekçe olarak, Euro Bölgesi’nde artan sistematik stresi gösterdi, negatif görünümün nedeninin de Euro Bölgesi’ndeki olası yeni resesyon riskindeki artış olduğuna dikkat çekti. S&P aralıkta, 15 ülkenin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu.
S&P’nin Fransa’nın da aralarında bulunduğu bazı Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarını düşürebileceği haberlerinin gelme ihtimali bile cuma günü Euro’nun, dolar karşısında Ağustos 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine neden oldu. 17 ülkenin ortak para birimi Euro, saat 17.20’de dolar karşısında 1.2638’e gerileyerek 16 ayın en düşük seviyesini gördü. Bu hafta da Euro/dolarda değer kaybı sürebilir.
Dünya Bülteni