Havaların aşırı soğuk gitmesi doğalgaz krizini beraberinde getirdi. Ani talep artışın karşılamakta zorlanan kamu şirketi, Marmara ve Ege Bölgesi için ‘Zor Gün’ ilan etti. BOTAŞ, Marmara ve Ege bölgesi için doğalgaz yerine acil alternatif yakıtlara geçin uyarası yaptı.
BOTAŞ’ın internet sitesinden yaptığı duyuruda Türkiye genelinde yaşanan soğuk hava şartları nedeniyle, konut sektöründe ve elektrik üretim sektöründeki doğal gaz tüketimi artırdığına vurgu yapıldı. İletim şebekesinde doğal gaz arz-talep dengesinin oluşturulamadığına işaret edilerek, boru hattının basınç profilinin hızla düştüğü bilgisine yer verildi.
MARMARA VE EGE’DE KESİNTİLER
BOTAŞ, yaşanan son durum üzerine Marmara ve Ege bölgesindeki yüksek basınçta ve boru hattının nihai kısımlarından gaz kullanan son kullanıcıların ve bazı dağıtım şirketlerinin doğal gaz arzlarının sağlanmasında sorunlar yaşandığını duyurdu.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Bu nedenle de şirket, Şebeke İşleyiş Düzenlemeleri Madde 14 hükümleri gereği Zor Gün şartları oluşmuştur. Bu kapsamda, öncelikle Marmara ve Ege bölgesindeki İletim Hatlarındaki Ana Çıkış Noktalarındaki Son Kullanıcılara kesinti-kısıntı uygulamasına başlanarak, Arz-Talep Dengesinin sağlanması gerekmektedir.”
ALTERNATİF YAKITLARA GEÇİN
BOTAŞ, şirketleri de uyardığı duyurusunda “Bu itibarla, doğal gaz kesintisi ve kısıntısı yapılması düşünülen bölgelerdeki doğal gaz kullanıcılarının alternatif yakıt tedariklerini sağlamaları için Taşıtan Şirketler tarafından acilen uyarılması gerekmektedir. İkinci bir duyuru yapılıncaya kadar, ŞİD hükümleri “Madde 14 Zor Gün” çerçevesinde bütün Taşıtanlarca gerekli tedbirler acilen uygulanmalıdır.” denildi.
BOTAŞ'TAN DÜZELTME GELDİ
BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, Marmara ve Ege Bölgesi için ikincil yakıta geçme ilanına ilişkin haberlerin kısmen doğru ama eksik, yanlı ve yanlış olduğunu belirterek, ''Vatandaşımızın rahat olması lazım. 'Evsel tüketici' dediğimiz vatandaşımız ile sanayicimizin sıkıntı duyabileceği bir durum yok'' dedi.
Şenel, bazı basın yayın organlarında BOTAŞ'ın ''zor gün'' ilan ettiğine dair haberlerin yer alması üzerine açıklama yaptı.
Şenel, ''Marmara ve Ege Bölgesi'nde ikincil yakıta geçme ilanı ettiğimiz söyleniyor, bu kısmen doğru ama eksik, yanlı ve yanlış bir haber. Vatandaşımızın rahat olması lazım. 'Evsel tüketici' dediğimiz vatandaşımız ile sanayicimizin sıkıntı duyabileceği bir durum yok, onların gazlarının kesilmesi söz konusu değil. Vatandaşımız rahat etsin'' diye konuştu.
Şenel, elektrik üretiminin büyük çoğunluğun doğalgazdan yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
''Son günlerde elektrik tüketimi çok artmış, böyle olunca da doğalgaza daha fazla yüklenme meydana gelmiş. Bu, bizim planlarımızın, hesaplarımızın üzerinde olmuş. Doğalgaz boru hatlarında basınç düşümleri yaşandı. Bu basınç düşümleri elektrik üretim tesislerini veya dağıtım şirketini engellemesin, ileride sıkıntı olmasın diye tedbir almak istedik. İkincil yakıt ile elektrik ürütebilen bazı firmalarımız var. Bu firmalar belli bir süreliğine, 3-4 günlük bir süre içerisinde ikincil yakıt dediğimiz mazotlu fuel-oil ile elektrik üretebiliyorlar.''
"İLAN ETMEMİZ GEREK"
Elektrik üretiminde sıkıntıya yol açmayacak şekilde hareket ettiklerini vurgulayan Şenel, şunları kaydetti:
''Elektronik Bülten Tablosuna göre 'zor gün' ilan etmemiz gerekiyor. Bu, halka açık bir tablo değil. Elektrikleri ikincil yakıtla üretebilecek firmalar ikincil yakıta geçtiler. Marmara'da, Ege'de evde kullanan sanayide kullanan müşterilerimizin alternatif yakıta geçmeleri söz konusu değil, içleri rahat olsun. Kesinlikle kesinti, kısıntı söz konusu değil.
Zor gün kararı sadece bizim kesintili müşterilerimiz ile ilgili. Elektrik üreten firmalar bunlar. 3 veya 4 gün süreyle bir kısmına yüzde 50 kesinti uyguladık. Bir kısmına ikincil yakıta geçin diye bilgi verdik.
Bunları yapabilmek için zor gün ilan etmemiz gerekiyordu. Bu karardan dolayı elektrik kesintisi olmayacak.''
Söz konusu tedbirlerin alınmaması durumunda kontrolsüz elektrik kesintilerinin yaşanabileceğini vurgulayan Şenel, ''Ne zaman, nerede, hangi elektrik üretim tesisinin devreden çıkacağını bilemeyecektik. Biz bunun önüne geçmek amacıyla, normal vatandaşımızın ve sanayicimizin sıkıntıya girmesini önlemek için bu tedbiri aldık. Zor günün vatandaşla bir alakası yok'' diye konuştu.