BM'nin hazırladığı raporda, Avrupa'daki borç krizinin ve yüksek işsizlik oranının küresel ekonomiyi yavaşlatacağı uyarısı yapılırken, 2009'daki küresel krizden güçlü şekilde kurtulabilen gelişmekte olan ülkelerin bu kez mali ve ticari yönden bu durgunluktan kötü etkilenebilecekleri belirtildi.
Dünya Bankası'nın ekonomik görünüm raporuna göre de küresel ekonomi için yüksek belirsizlik söz konusu.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan "2012 Dünya Ekonomik Görünümü ve Beklentileri Raporu"nda, bu yıl Avro Bölgesi'nde borç krizi sürerken tüm dünyada ülkelerin ekonomik yavaşlama yaşayacakları belirtilerek, hükümetlerin, ülkelerindeki ve özellikle de genç nüfus içindeki yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele etmeleri gerektiği vurgulandı. Gelecek iki yılda, dünyadaki bölgelerin çoğunda ekonomik büyümenin yavaşlayacağı, sadece Afrika kıtasında ekonomik büyümenin süreceği tahmininde de bulunuldu.
Raporda, ''özellikle Avrupa'da ve ABD'de politika oluşturanların, iş ve borç krizleri ile mali sektördeki kırılganlıkla mücadele etme yönünde başarısız olmaları, 2012-2013 yıllarındaki en önemli riski oluşturuyor. AB ve ABD, dünyanın en büyük iki büyük ekonomisini oluşturuyor ve birbirleriyle iç içe girmiş durumda, birinin sorunu öbürünün sorununu besleyerek yeni bir küresel durgunluğa yol açabilir. 2009 yılında küresel ekonomik krizden güçlü şekilde kurtulabilen gelişmekte olan ülkeler ise bu kez mali ve ticaret kanallarıyla bu durgunluktan kötü etkilenebilirler'' dendi.
BM raporunda, iyimser tahminlere göre dünya ekonomisinin 2012 yılında yüzde 2.6 oranında, 2013 yılında ise 3.2 oranında, kötümser tahminlere göre ise 2012 yılında sadece 0.5 oranında, 2013 yılında ise 2.2 oranında büyüyebileceği tahmininde bulunuldu.
Raporda, 2011'de yüzde 1.6 oranında büyüme görünen AB bölgesindeki büyümenin 2012 yılında sadece 0.7 oranında olacağı, ayrıca işsizlik oranının Avrupa'da yüzde 10 civarında kalmaya devam edeceği vurgulandı.
Doğu Asya'da ekonomik büyümenin 2012 ve 2013 yıllarında yüzde 6.9 oranına düşmesinin beklendiği bildirilen raporda, bölgenin en büyük ekonomisi olan Çin'deki ekonomik büyümenin de yüzde 9.3'den 2012'de yüzde 8.7'ye düşmesinin öngörüldüğü kaydedildi.
Raporla ilgili olarak Meksika'da düzenlenen basın toplantısında konuşan BM ekonomisti Rob Vos, ''Avrupa ve ABD'de ekonomik durumun daha da kötüye gitme riski arttı. Bu yüzden Güney Amerika ve Karayip ekonomileri bundan büyük zarar görecek ve ekonomik büyümeleri yüzde 1'in altına düşebilecek. ABD ekonomisinin durumundan dolayı Brezilya ve Meksika durgunluğa gidiyor'' diye konuştu.
Türkiye'de büyüme yavaşlayacak, enflasyon artacak
Raporda Türkiye ''Batı Asya'' coğrafi bölgesinde yer aldı ve 2011 yılının ikinci yarısında güçlü ekonomik faaliyetlerin biraz zayıfladığı, ekonomik büyümedeki ivmenin yavaşladığı, bu yavaşlama eğiliminin 2012 yılında da süreceği, enflasyonun ise artmasının öngörüldüğü belirtildi. 2011 yılında Türkiye'nin cari açığının GSYH'nın yüzde 10'una kadar genişlediği de anımsatıldı. Raporda, Türkiye'deki ekonomik büyümenin 2012 yılında yüzde 3.2 oranında, 2013 yılında ise yüzde 5.4 oranında olacağı öngörüsünde bulunuldu.
MİLLİ GAZETE