Fransa’da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan ve Ulusal Meclis’te kabul edilen yasa teklifine ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. Senato Anayasa Komisyonu, yasa teklifinin Senato’nun gündeminde incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini kabul etti.
Önemli hukukçu senatörlerden oluşan Anayasa Komisyonu’nda yapılan oylamada, yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesi 9’a karşı 23 oyla kabul edildi. Komisyon yasa tasarısını ‘kabul edilemez’ bulurken, sekiz üye ise çekimser oy kullandı. Komisyon Başkanı Jean Pierre Sueur, kararlarına gerekçe olarak ‘teklifin anayasaya aykırı’ olmasını gösterdi. Sueur, teklifin ifade özgürlüğü ve araştırma özgürlüğüne de aykırı olduğunu vurgulayıp “Bu gerekçelerden dolayı biz teklifin incelemeye alınmamasını istedik” dedi.
Ancak önergenin kabul edilmesi, tasarının Senato Genel Kurulu’na gitmeyeceği anlamına gelmiyor. Zira Anayasa Komisyonu’nun kararı bağlayıcı değil sadece tavsiye niteliği taşıyor.
Bu karara rağmen teklif 23 Ocak’ta Senato Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Genel Kurul’daki nihai oylamadan önce yasa teklifiyle ilgili değişiklik önergesi de oylamaya sunulacak. Önergenin Genel Kurul’da kabul edilmesi halinde teklif görüşülmeden gündemden düşecek. Bununla birlikte buı kararın yasa teklifinin Genel Kurul’a gitmesi halinde, Senato üyeleri üzerinde psikolojik etki yapması bekleniyor.
Zira Fransa Senatosu’nda 4 Mayıs 2011’de de bir Sosyalist senatör tarafından getirilen aynı yöndeki yasa teklifi de, Genel Kurul’da incelemeye alınmamasını öngören değişiklik önergesinin kabulüyle gündemden düşürülmüştü. Senatoda az sayıda sandalyeye sahip, radikal sol, yeşil grup ve yeni merkez gruba üye senatörler daha önce, ‘hayır’ oyu açıklamıştı. Senatoda çoğunluğa sahip Sosyalist Partili senatörler ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği senatörleri ise teklifin reddi konusunda bölünmüş durumda.
Parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis, geçen ay, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olduğunun inkarını suç sayan tasarıyı kabul etmişti. 577 üyeli mecliste 50 vekilin oyuyla onaylanan tasarı, ‘soykırımın inkarı’na 1 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngörüyor.
Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı ifade edilmişti.
RADİKAL