Gıda güvenliği için çıkarılan yönetmeliklerle yeni bir dönem başlattıklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sistemin detaylarını anlattı.
Bakan Mehdi Eker'in verdiği bilgiye göre hayvan nakli artık herkes tarafından yapılamayacak. Sadece özel eğitim almış, sertifikalandırılmış kişiler bu işi üstlenebilecek. Aracın bile standardı olacak. Firma istediği kadar hayvanı yolda götüremeyecek. Hayvanlar bir günde aralıksız en fazla 8 saat yolculuk yapabilecek.
Eker, "Ondan sonra durduracaksın, yemini verip, suyunu içireceksin. Bunu yapmayana ciddi para cezaları verilecek. Deneysel hayvanlar ve pet hayvanları için de eziyet çekmeyecekleri ortamlar oluşturulacak" diye konuştu. Türkiye'nin gıda güvenliğinde yeni bir sistem benimsediğini vurgulayan Eker, "102 yönetmelik çıkardık. Yüzlerce de tebliği olacak bunların. Çok güçlü bir denetim mekanizması kuruyoruz. Hatalar minimuma inecek. Türkiye'de gıda gönül rahatlığı ile tüketilebilir düzeyde" diye konuştu. Eker, gıda güvenliği konusunda tüketicinin de bir paydaş olduğuna işaret ederek, vatandaşlara "toplumsal sorumluluk alın" çağrısında bulundu.
'Okul Sütü Projesi'nin de sömestr tatilinden sonra yaşama geçirileceğini belirten Eker, "Türkiye genelinde anasınıfları ve ilköğretimin ilk 5 sınıfında okuyan tüm öğrencilere haftada iki gün bedava kutu süt dağıtılacak. İlgili yönetmelik Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tüm çocukların süt içme alışkanlığını kazanması ve ihtiyaçları olan kalsiyumu alması sağlanacak" şeklinde konuştu.
Hayvansal ürünler kolayca bozulabildiği için bilhassa onların denetimine önem verdiklerini belirten Bakan Eker, bundan sonra denetimin hayvanın yediği yemden itibaren başladığını ifade etti. Kendi hayvanı için yem üretenin de denetime alınacağını vurgulayan Eker, "Kimse 'sana ne ben kendi hayvanıma istediğimi yediririm' diyemeyecek. Sonraki safhada mezbahaya getirilen hayvanın, o zamana kadar yedikleri kayıtlarıyla sunulacak. Hayvana verilen ilaçlar tek tek kesimden önce belgelenecek" dedi.
TRT