Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, 2008’den bu yana gelişmiş ekonomileri kuşatan zayıf büyüme ve inatçı işsizlikten mucize bir kurtuluş beklenmese de kırılgan bir toparlanma işareti bulunduğunu bildirdi.
Gurria, “2011’in ilk yarısında hüküm süren ihtiyatlı iyimserlik, küresel ekonominin durumuna ilişkin belirsizlik ve gelecekten duyulan endişeler arasında zayıfladı. Toparlanmaya giden yol zorlu ve 2012’de sağlanacak ilerlemenin engellenmemesi için güçlü liderlikle değişime yönelik kararlı ortak taahhüde ihtiyaç var” dedi.
Angel Gurria "OECD Yıllığı"nın yayınlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, çözümsüz bir kötümserliğe düşmenin seçenek olmadığını belirterek, umut ve güvenin yeniden enjekte edilmesine ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Gurria şu konulara değindi:
“-Kimse, 2008’den bu yana gelişmiş ekonomileri kuşatan zayıf büyüme ve inatçı işsizlikten mucize bir kurtuluş beklemese de en azından kırılgan bir toparlanmanın varolduğuna dair işaretler var. Avrupa ülkeleri, piyasalar sadece Yunanistan, İrlanda ve Portekiz için değil büyük ülkeler için de endişelenmeye başlarken baskı altına girdi.
Bu, OECD Yıllığı’nın gösterdiği gibi euronun geleceği üzerine tartışmaya yol açtı, para birliğinin takviye edilmesi için çabaları körükledi. Japonya’da borç trajik deprem ve bağlı inşaat girişimlerinden dolayı GSYH’nın yüzde 200’ünün üzerine çıktı.
-Bu arada ABD’de bütçe görüşmeleri üzerinde bir kilitlenme piyasa güvenine destek oluşturdu.
-Ekonomik koşullar kötüleşirken tekrar tekrar müzakereler ve kamu açıklamalarına karşın finansal piyasalar endişe içinde olmayı sürdürdü. Bugün dünyanın birçok büyük ekonomisi durmaya yakın, ticaret duraklıyor ve 2013’ten önce işsizlikte OECD ortalaması olarak yüzde 8’in altına ineceği bir rahatlamayı gerçekten bekleyemiyoruz.
Büyümenin, Brezilya GSYH’sının 2010’da yüzde 7.5’tan 2012’de yüzde 3.2’ye yavaşlamasıyla yükselen piyasalar ekonomilerinde de yavaşlama bekleniyor.
-2011’in ilk yarısında hüküm süren ihtiyatlı iyimserlik, küresel ekonominin durumuna ilişkin belirsizlik ve gelecekten duyulan endişeler arasında zayıfladı. Toparlanmaya giden yol zorlu ve 2012’de sağlanacak ilerlemenin engellenmemesi için güçlü liderlikle değişime yönelik kararlı ortak taahhüt gerekiyor.”
“GENÇ İŞSİZLİKTE DURUM DRAMATİK, KAYIP KUŞAK RİSKİ VAR”
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, işsizliğin krizin insan yüzü olduğunu belirterek, OECD ülkelerinde 45 milyon işsiz bulunduğunu olduğunu bildirdi. Genç işsizlikte durumun daha dramatik olduğunu kaydeden Gurria, “2007 krizinden önce OECD ekonomileri en güçlü olduğu, işsizliğin yüzde 6’dan az olduğu dönemlerde genç işsizliği inatçı biçimde yüzde 15’in üzerindeydi.
Bugün yüzde 20’ye dayanmış durumda. Durum hala bazı ülkelerde kötü, Fransa ya da İtalya’da emek piyasasındaki dört gençten biri işsiz İspanya’da genç işsizliği yüzde 49’a yükseldi. Bir ‘kayıp kuşak’ riskinden korunmak için mümkün olan her şeyden yararlanmalıyız” dedi.
DÜNYA