1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu'nu (TTK) yazan Prof. Dr. Ünal Tekinalp hapis tartışmalarına son noktayı koydu. "Herkes hapse girecek" söylemlerinin bilgi kirliliği oluşturman için yapıldığını ve yalandan ibaret olduğunu söyleyen Tekinalp, kanunda sadece birkaç madde dışında doğrudan hapis cezası öngörülmediğini vurguladı.
Tekinalp kimlerin hapse gireceğini ise "İngiliz hukukunda bir terim vardır. Şirketi hortumlayanlara tünelciler denir. Burada da tabir yerindeyse tünelciler hapse girecek. Çalıp çırpmayanlar ve kasıtlı suç işlemeyenler hapse girmez" sözleriyle özetledi.
KASIT İSPAT EDİLMELİ
Ceza Kanunu'ndaki suç tanımlarına atıfta bulunan Tekinalp, "Eğer bir suç kasten işlenirse savcılık makamı kasıtı ispat etmek mecburiyetindedir. Türk ceza hakimlerinin kastı aramadaki tecrübeleri tahmin edemeyeceğiniz kadar fazladır. Bu nedenle kasıt olmadığı halde o suç kasten işlenmiş gibi gösterilmez" dedi. Kanundaki hapis ve adli para cezalarını hükme bağlayan maddeleri anlatan Tekinalp, şöyle konuştu: "Defter tutma yükümlülüğünü yerine getirmeyenler, belgelerin kopyasını saklamayanlar, hileli envanter çıkaranlar, belgeleri ibraz etmeyenler 200 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılır. Türk muhasebe standartlarına uymayanlar 100 günden 300 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Şirketten para çekenlere de 300 günden az olmamak üzere para cezası uygulanacağı belirtiliyor. Para cezalarının miktarı da bir gün ortalama 20 ila 100 TL arasında hesaplanıyor. Para cezalarının ucu açık bırakıldığı belirtilip eleştiriliyor. Ancak kimse Ceza Kanunu'na bakmıyor. Ceza Kanunu'na göre üst sınır gösterimemişse en çok 730 gün para cezası olacağı söyleniyor." Tekinalp, kanunda hakim şirketin hakimiyetini bağlı şirketi kayba uğratacak şekilde kullanıp onun elinden varlık, fon, iş, personel alıp bir başka şirkete devretmesi ve bunu raporlamaması durumunda iki yıla kadar hapis cezasıyla adli para cezası öngörüldüğünü söyledi.
2 YILA KADAR TA KSİT
Para cezasını ödemeyenlerin hapse gireceği yönündeki söylentinin de yersiz olduğunu belirten Tekinalp, Ceza Kanunu'nda kişinin sosyal durumuna bakılarak bir yıldan fazla olmamak üzere para cezası için süre verildiğini hatta iki yıla kadar taksit imkânı getirildiğini anlattı. Tekinalp, "Kanun koyucu adli para cezası tertip etmişse niyeti kimseyi cezalandırmak hapse atmak değildir. Onu yapacağı işten caydırmaktır" dedi.
VERGİ KAÇIRANA TAVİZ YOK
Kanunda karşı çıkılan maddelerin kayıtdışının önüne geçilmesi için konulduğunu anlatan Tekinalp, "Faturasız mal sattınız parayı kasaya nasıl koyacaksınız? Ortaklardan biri sanki şirkete borç veriyor gibi ya da şirket bir yere rüşvet ödeyecek ortak borçlu gibi gösteriliyor. Türkiye'de kara para nereden kaynaklanıyor? Bir narkotik diğeri vergi kaçakçılığı. Bu ortaklar cari hesabı da vergi kaçağı. Bu hesabın büyük kısmı böyle kullanılıyor" dedi.
KOBİ'LERE YUNANİSTAN UYARISI
Kanunla şirkete getirilen internet sitesi kurma zorunluluğunun yıllık maliyetinin 200 TL olduğunu söyleyen Tekinalp, internet sitesine finansal tablolar konulacağını şirketin ihale dökümanları ve teklifleri gibi özel bilgilerin, ticari sırların yer almayacağını anlattı. Kanunda yöneticilere ödenen maaş, seyahat gideri ve benzeri ödemelerin açıklanması zorunluluğunun da getirildiğini hatırlatan Tekinalp, kanunun amacının şeffaflık sağlayıp şirketin içinin boşaltılmasını önlemek olduğunu vurguladı. KOBİ'lerin kanuna tepki göstermesini de anlayamadığını ifade eden Tekinalp, "Yunanistan'daki gibi bir felaketle karşı karşıya kalmamak için bu şeffaflık zorunlu" diye konuştu.
SABAH