Senatosu'ndan geçen yasanın 1915 olaylarını sorgulamayı suç kabul ettiği için ifade hürriyetini ihlal ettiğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) Avrupa ve Orta Asya Masası Direktörü Nicola Duckworth “Bu yasa eğer yürürlüğe girerse ülkedeki özgür tartışma ortamını baltalayacak ve Fransa'nın uluslararası alanda diğer ülkelere ifade hürriyetini tavsiye etmesi politikasıyla çelişecektir." dedi.
Duckworth "Fransa’da da Türkiye’de de dünyanın diğer her yerinde de insanlar düşüncelerini ifade etmekte özgür olmalı.” şeklinde konuştu.
Uluslararası insan hakları kanunları ifade hürriyetinin kısıtlanmasına ancak insanların kişilik haklarına ve hürriyetlerine saygı ya da kamu düzeni ve ulusal güvenliğin korunması gibi bazı durumların ihlal edilmesi durumunda "istisnaî" olarak izin veriyor.
Uluslararası Af Örgütü Fransa Senatosu'nun verdiği kararda bu istisnaî durumlardan hiçbirinin bulunmadığına dikkat çekerek, tepki gösteriyor.
Direktör Nicola Duckworth “Mesele 1915’de gerçekten bir soykırımın olup olmadığı değil, mesele Fransa’da ifade hürriyetinin kısıtlanmasıdır. Fransız makamları uluslararası arenada savundukları değerlerle çelişkiye düştüler” diyor.
Fransa Senatosu'nda önceki gün kabul edilen yasayla, 1915 olaylarının soykırım olup olmadığını “saldırganca” sorgulayan ya da bu olayları hafife alanlara bir yıla kadar hapis cezası ya da 45 bin Avro para cezası verilmesi karara bağlanmış durumda.