Tarımın kurtuluşu olarak gösterilen lisanslı depoculuk konusunda 6 yıl önce kanun çıkmasına rağmen çok az mesafe alındı. Bu durumdan şikayet eden çiftçiler, sistemin daha hızlı ilerlemesi gerektiğini belirtiyor. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, lisanslı depoculuk sistemiyle ürün kalitesinin korunacağını, arz-talep dengesinin sağlanacağını ve kayıt dışılığın azalacağını belirterek, "Lisanslı depoculuk sistemini Türk tarımının çıkış yolu olarak görüyoruz." dedi.
Çalışkan, ABD başta olmak üzere birçok ülkede uygulanan Lisanslı Depoculuk Kanunu'nun, Türkiye'de ise 2005 yılında yürürlüğe girmesine rağmen sistemin çok yavaş ilerlediğinden şikayet ederek, tarımın kurtuluşu olarak görülen lisanslı depoculuğun önündeki bürokratik engellerin kaldırılarak sistemin ülke geneline yayılması gerektiğini vurguladı. Lisanslı depoculuk sisteminin çok geç kalınmış bir konu olduğunu vurgulayan Çalışkan, bu konuda şu ana kadar TOBB'un ortak olduğu bir şirketin kurulduğunu belirterek, "Biz de ülke tarımının kalbi olan Çukurova'da kurmak için müracaat ettik. Hatta bunun için yer bile aldık. Ancak sistem çok yavaş işliyor. Umarız bu konudaki sıkıntılar giderilir ve çiftçimiz de ürününü gerçek değerinden satar." diye konuştu.
Lisanslı depoculuğun faydaları
Lisanslı depoculuğun faydalarından bahseden Çalışkan, "Çiftçi peşin çalışmıyor ama masraflarını borca yapıyor. İhtiyaçlarını hep hasat dönemine göre ayarlıyor. Hangi ürün olursa olsun hasat döneminde müthiş bir arza neden oluyor. Bu da fiyatların gevşemesine neden oluyor. Halbuki lisanslı depoculuk sistemi rayına otursa, çiftçi malını depoya koyar ihtiyacı kadarını satar. Bu sistem gelirse herkes için iyi olur. Çiftçi ürününü ucuza vermemiş olur, sanayici için de arz istikrarı olur." diye konuştu.
MİLLİ GAZETE