Mahmud Es’ad Coşan Vakfı’nın bu yıl altıncısını düzenlediği uluslararası kurban organizasyonu kapsamında vekâlet veren hayırseverlerin kurban etleri, Endonezya’daki gerçek ihtiyaç sahiplerine birinci elden ulaştırıldı.
Avustralya’nın Brisbane şehrinde faaliyetlerini sürdüren Mahmud Es’ad Coşan Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Kur'an ve Sünnet’in doğru anlaşılması ve uygulanması için ömrünün sonuna kadar azimle çalışan ve bu uğurda gayret gösteren ilim, fikir ve gönül önderi Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coşan (Rh.A.) Hocaefendi’nin gösterdiği yolda hizmet etmeyi kendisine şiar edinen M.E.C. Vakfımız, ibadetlerini gerçekleştirmek üzere vakfımıza vekalet veren hayırseverlerin kurbanlarının kesiminden kurban etinin en son noktadaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına kadarki süreci bu yıl da titizlikle yürüterek 1432/2011 yılı kurbanlarını geçtiğimiz yıl olduğu gibi Endonezya'daki gerçek ihtiyaç sahiplerine birinci elden ulaştırdı” bilgisine yer verildi.
Açıklamada, kurbanların kesilmesi ve paketlenmesi sonrası gerekli resmi yazışmaları yapan M.E.C. Vakfı’nın, kurban etlerini Endonezya’nın Jakarta Limanı’na ulaştırdığı belirtilerek, “Kurban etleri, gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından organizasyona yerel destek sağlayan Endonezya Server Vakfı ile birlikte teslim alındı. Server Vakfı’nın yanı sıra dağıtıma yerel belediyeler ve üniversiteler de destek verdi” denildi.
Bu yılki ana dağıtım noktasının Jogjakarta şehrine bağlı Gunung Kidul kasabası olduğunun kaydedildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Kurban etleri Gunung Kidul’un yanı sıra Jakarta, Medan ve Blitar şehirlerinde de dağıldı. Kurban etleri takdim edilecek kişilerin gerçek ihtiyaç sahibi olmasına azami dikkat gösterildi. Gunung Kidul kasabasında belediye binası önünde tertip edilen merasime Belediye Başkanı Sayın Badinga, Jogjakarta eyaleti Sultanını temsilen kardeşi Sayın Prabukusumo ve diğer devlet erkânı da katıldı. Çevre kasabalardan gerçek ihtiyaç sahibi insanlar vasıtalarla dağıtım merkezine taşındı. Ana dağıtım törenine yaklaşık 8 bin 500 kişi iştirak etti.
Bu yıl yaklaşık 49 bin 920 aileye (yaklaşık 200 bin kişi) kurban etinin ulaşmasına ve sofralarında senede bir kez de olsa et pişmesine vesile olan Vakfımız, adına kurulmuş olan M. Es'ad Coşan Hocaefendi’nin ilke ve işaretleri doğrultusunda Yaratıcı’nın rızası için yaratılana hizmet etmeye devam edecektir.
Bu vesileyle başta kurban organizasyonumuza 6 yıldır artan ilgiyle teveccüh gösteren hayırsever dostlar olmak üzere emeği gecen herkese teşekkür eder, Allah'u Teâlâ’dan cümlemizin niyetlerini halis, ibadetlerini kabul buyurmasını temenni ederiz. Nice kurbanlarda birlikte olmayı, nice buruk gönüllere birlikte huzur verebilmeyi ümit ederiz.
M.E.C. Vakfı"
NEDEN ENDONEZYA?
Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya, aynı zamanda % 80'e ulaşan fakirlik oranıyla dünyanın en fazla fakir Müslüman barındıran ülkesidir.
Uluslararası Kurban Organizasyonu, vakfımızın başta misyoner kuruluşlar olmak üzere birçok kuruluş tarafından yoğun faaliyetler yürütülen bu ülkeye karşı maddi ve manevi sorumluluklarını yerine getirme anlayışıyla yaptığı faaliyetlerden biridir.
Maddi menfaat ile ilgili konuların en ince ayrıntılarına kadar araştırıldığı günümüzde, dinimizin en önemli ibadetlerinden birisi olan ve kişiyi Allah’a yaklaştıran kurban ibadeti için hayırseverlerin yalnızca fiyat uygunluğunu araştırmak yerine, sorumluluklarımızın bilincinde olarak, kurban ibadeti yapılırken ibadet ve hijyen şartlarına riayet edilip edilmediği, kurbanların cinsi, söz verildiği şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşıp ulaşmadığı ve aynı zamanda ulaştırıldığı bölge itibariyle ihtiyaç sahibi kimselere ulaşmakla ne tür maddi ve manevi faydalar elde edildiğini mutlaka gözönünde bulundurmaları gerektiğine inanıyoruz.
Endonezya ve Uzak Doğu hakları
BİR ANI…
Merapi (Jogjakarta) yanardağı patladığında evleri yanıp kül olan mağdurlara kurban eti ulaştırmak istedik. Aileler, dağın eteklerinde devletin tahta ve plastikten inşa ettiği barakalarda yaşıyorlardı. Barakaların görevlisine telefon edip kurban eti getireceğimizi, ne kadar insan yaşadığını sorduk. Sayıyı öğrendikten sonra kolileri soğutuculu kamyona yükleyip köye doğru hareket ettik. Barakalara ulaştığımızda hava kararmıştı. Yemek saatiydi.
Kurban etlerinin bulunduğu kolileri indirdik ve her aileye ayrı ayrı vermeye başladık. Biraz önce bizi güler yüzle karşılayan insanların yüzü asılmış, moralleri bozulmuştu. Şaşırdık ve neden sevinçli gözlerin aniden hüzünle kaplandığını anlamaya çalıştık. Anladığımızda içimiz burkulmuştu.
Belki bütün gün yemek yememiş bu insanlar, görevlinin kendilerine "Kurban eti geliyor" diye söylemesi üzerine akşam yemeğinde bizim götürdüğümüz etleri yemeyi planlamışlardı. Ancak tahmin edemedikleri bir gerçek vardı. Kurban etleri, dağıtım yerlerine soğutuculu araçta dondurulmuş halde ulaştırılıyordu ve etlerin yenebilecek şekilde çözülmesi için kamyondan çıktıktan sonra en az 24 saat geçmesi gerekiyordu. Donmuş haldeki etler akşam yemeğinde sofralarında olmayacaktı…
Detaylı bilgi ve dağıtım fotoğrafları için www.mecvakfi.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.