İntibak Yasası ile birlikte 2000 yılından önce emekli olanların maaşı bin 159 liraya çıkacak. Ancak asgari ücretten prim ödeyen 8.3 milyon kişi, yeni emekli olduğunda maaşı 690 lirada kalacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2000 yılından önce emekli olan 1.9 milyon kişinin maaşında artış sağlayacak İntibak Yasa Tasarısı’nın hazırlıkları sırasında, önümüzdeki yıllarda emekli olacak işçilerin de durumu masaya yatırıldı. Yapılan çalışmada, şu anda ödenen primlerinin yüzde 48’nin asgari ücret üzerinden olduğu belirlendi. Bu da önümüzdeki yıllarda emekli olacak olan milyonlarca işçinin, en alt düzeyden maaş almasına neden olacak.
2012 yılı Ocak ayı rakamlarına göre, primleri asgari ücretten yatırılan bir işçi sadece 690 lira emekli maaşı alabilecek. İntibak düzenlemesi ile, 2000 yılından önce emekli olan ve primleri asgari ücretten ödenen bir işçi emeklisinin maaşı ise bin 159 liraya kadar çıkacak. Bu da, yeni emeklileri ile eski emekliler arasında makasın açılmasına yol açacak.
Yeni emeklilere formül aranıyor
Bir gazetenin haberine göre, intibak düzenlemesinin hazırlıkları sırasında ortaya çıkan “asgari ücretli işçi” sıkıntısı, yaklaşık 8.3 milyon çalışanı ilgilendiriyor. İleride yeni bir intibak ihtiyacı oluşmaması için ekonomi yönetimi yeni emekli olacaklarla ilgili formül arayışlarına başladı. Bu çerçevede, asgari ücret üzerinden emekli olacakların taban aylığının yükseltilmesi üzerinde duruluyor. Formül hayata geçirilirse, sadece 2000 yılından önceki emekliler değil, yeni emekliler de daha yüksek maaş alma imkanı elde edecekler.
"2000 öncesi sistemde sosyal devlet ön planda tutulurken, 2000 yılı sonrası sistemde ise sigortacılık ön planda tutularak, emekli maaşları sisteme yapılan katkıyla orantılı hale getirilmiştir.
Şu anda ödenen primlerin yüzde 48’i asgari ücrettendir. Bu nedenle 2008 yılından sonra bağlanan aylıklar giderek düşecektir.
İntibak düzenlemesi ile 869 TL’yi iyileştirirken, önümüzdeki yıllarda 690 TL aylık ödemek gibi gariplikle karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle, asgari ücretten emekli olacakların taban aylıklarında da iyileştirme yapılması gerekiyor.”
DÜNYA BÜLTENİ