Yunan liderler, 130 milyar euro’luk yardım karşılığı almaları gereken önlemler konusunda uzlaşamadı. Yardım kararı için yapılacak toplantı ertelendi. Adları Merkozy’ye çıkan Merkel ve Sarkozy ise, “Yunan liderler söz verdiler, sözlerini tutmaları gerekiyor” diyerek baskıyı artırdı
İflasın eşiğindeki Yunanistan’a 130 milyar euro’luk yardım ‘kördüğüm’ oldu. Troyka olarak bilinen Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ile Atina yönetimi arasındaki görüşmelerde anlaşma bir türlü sağlanamıyor ve Yunanistan iflasa sürükleniyor.
Troyka, Yunanistan’ın ikinci yardım paketi karşılığında yeni kemer sıkma önlemleri almasını ve geç kalmış reformları gerçekleştireceğine dair söz vermesini istiyor. Talepler arasında, asgari ücretin yüzde 20 düşürülmesi, özel sektörde iki maaş ikramiye uygulamasının kaldırılması, 2012’de 15 bin, 2015 yılına kadar da 150 bin devlet memurunun işten çıkarılması ve özelleştirmenin hızlandırılması da var. Ancak nisanda seçime gidecek Yunanistan’da Başbakan Lukas Papadimos ile geçici işbirliği hükümetini destekleyen üç siyasi partinin liderleri gerekli adımları atmakta isteksiz.
Alman - Fransız baskısı
Papadimos ile geçici işbirliği hükümetini destekleyen PASOK lideri Yorgo Papandreu, Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras ve Ortodoks Halk Partisi (LAOS) lideri Yorgo Karacaferis arasında dün yapılacak toplantı bugüne ertelendi. Liderler, başbakan ile yapacakları görüşmede AB ve IMF tarafından verilecek ikinci kurtarma paketi anlaşmasının detayları üzerine nihai kararı verecekti.
Papadimos, pazar günü siyasi parti liderleriyle bir araya gelerek 5 saat görüşmüş ve onları troykanın isteklerini kabul etmeye iknaya çalışmıştı. Bu arada Fransa ve Almanya liderleri borç yeniden yapılandırma görüşmelerinde Yunanistan’ın zamanının dolduğunu hatırlatarak, Atina yönetiminin ancak kemer sıkma tedbirlerini gerçekleştirmesi halinde mali yardım alabileceğini söylediler. Merkozy lakabıyla anılan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptıkları ortak basın toplantısında, “Bu anlaşmanın sağlanmasını istiyoruz. Yunan liderler sözler verdiler, sözlerini her ayrıntısıyla tutmaları gerekiyor. Avrupa’da herkesin hakları ve yükümlülükleri vardır. Zaman azalıyor, artık sonuca ulaşmak lazım, anlaşma imzalanmalı” dedi.
AB: Yunanistan süreyi aştı
Yunanistan üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkaran Avrupa Birliği (AB) Komisyonu dün Atina’yı son kez uyararak Brüksel’in talep ettiği adımlar konusunda Yunan hükümetine verilen sürenin aşıldığını açıkladı.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn’in sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, “Artık karar alınması gerekiyor ve top Yunanistan’ın sahasında” dedi. Yunanistan’ın uzun süre imkânlarının üzerinde yaşadığının altını çizen sözcü, Atina’dan istenen son kemer sıkma adımlarının ülkenin tekrar ayaklarının üzerinde durabilmesi için gerekli olduğunu söyledi.
20 Mart’ta 14.5 milyar euro düzeyinde ödeme yapmak zorunda olan Yunanistan, bu tarihe kadar AB’den ikinci yardım paketini alamazsa iflasa sürüklenecek. Bu tür bir gelişmenin tüm Euro Bölgesi’ni olumsuz etkileyeceğini düşünen AB’nin Yunanistan’a yönelik tonu son iki - üç gündür 2 yıldır hiç olmadığı kadar sertleşti.
Yardım 145 milyar euro’ya çıkabilir
Reuters Haber Ajansı’na bilgi veren Euro Bölgesi kaynakları, Yunanistan’a sağlanacak ikinci yardım paketinin büyüklüğünün 130 milyar euro yerine 145 milyar euro olabileceğini söyledi. Kaynaklara göre, ek 15 milyar euro’nun, tahvil takasının ardından zayıf duruma düşen Yunan bankalarına sermaye desteği sağlamak için kullanılacak. 20 Mart’ta 14.5 milyar euro itfası bulunan Yunanistan, ikinci yardımı alamazsa temerrüt riskiyle karşı karşıya kalacak.
MİLLİYET